Gjestemat som alle liker – helstekt indrefilet med tips til valg av vin

Helstekt indrefilet er noe de fleste liker, og lett å lage. Egner seg derfor veldig godt som gjestemat. Her servert med ovnsbakte rotgrønnsaker, soppstuing og rødvinssaus. Det følger med vintips fra vinekspert Heidi, som skriver bloggen «iGlasset».
Helstekt indrefilet

Helstekt indrefilet
Forberedelsene til dette startet jeg med ett par dager på forhånd. Jeg kjøpte da fryst indrefilet, og lot den tine i kjøleskap over natta før jeg la den i marinade. Men du kan også kjøpe fersk indrefilet, og la den ligge ett par timer i marinade. Da blir det biff i helgen likevel, selv uten to dagers forberedelser :-)  Alle oppskriftenen under er til 6-8 personer (avhenger av om det er småspiste eller veldig sultne gjester ;-)  Du kan skallere ned oppskriften hvis du lager til færre.

Oppskrift på marinade (til indrefilet på 1,3 kg)
3 dl rødvin
4 ss soyasaus
4 fed hvitløk
Noen kvister frisk timian
3 ts nykvernet pepper
6 laurbærblader

Sausen
Start med sausen, den kan stå på plata ett par timer før servering. Da lager den seg nesten selv…

Saus

Smelt 2 ss smør i en kjele. Hakk løk i små biter og surr den i smøret i 10 minutter på lav varme. Tilsett 4 dl rødvin og reduser litt.  Tilsett så 4 dl kraft (eller 4 dl vann + buljong) , la det koke litt slik at det reduseres litt. La det stå på lav varme mens du gjør andre ting. Helt til slutt før servering tilsetter du:
2 ss soyasaus. Kok i ett par minutter. 20 g smør tilsettes rett før servering

Kjøttet
Etter at kjøttet har ligget i marinaden, tørker du av det. Det er viktig at det er romtemperert før steking, så ta det ut av kjøleskapet i god tid.

Indrefilet

Forstek i varm panne med smør i ett par minutter. Legg det i en stor ildfast form, og dekk med aluminiumsfolie. Sett i et steketermometer i den tykkeste delen. Stekes på 160- 170 grader til 60 grader. Ta det ut av ovnen og la det hvile lunt i ca 30 minutter før servering. Legg gjerne noen kjøkkenhåndklær over slik at det holder seg lunt.

Ovnsbakte rotgrønnsaker
(settes i ovnen 30 min før servering):

Skrell 2 persillerøtter og 2 store gulerøtter. Skjær dem i små rundinger, samme med 12-15 Amandiepoteter. Legg dem i en langpanne dekt med bakepapir.  Bruk en morter til å lage olje med hvitløk og krydder.

Rotgrønnsaker
Ha hvitløk, olje, 1 ts salt og timian i morteren og smosj det sammen slik at smaken av hvitløk og krydder setter seg i hvitløken. Drypp blandingen over rotgrønnsakene. Sett dem i ovnen på 220 grader i 30 min.
Når det gjenstår 3 min, legger du inn tomatene slik at de blir litt bakte.
Mens grønnsakene er i ovnen lager du soppstuing:
Soppstuing:
800 g sopp i skiver
4 stk finhakket småløk
4 ss smør
3 ss hvetemel
4 ss soyasaus
7 dl fløte
4 ss crême frâiche
salt
pepper
sopp kantarell
Tilberedning:

Sopp og løk freses i smør på middels sterk varme. Melet tilsettes og blandes godt inn.Rør godt og spe med kremfløte,det helekokes opp og småtrekkes i 5-10 min. Smakes til med salt,pepper og soyasaus. Rett før servering tilsettes crême frâiche.

Servering:
Legg rotfruktene på tallerkenen, og tomatene på toppen, legg på soppstuing og skiver av indrefilet. Hell rødvinssausen over.

Vintips fra iGlasset:
Sammen med en god biff som denne, bør man drikke en god vin! Og gjerne en som passer perfekt :-)  Vinekspert Heidi Jaksland Kvernmo, som skriver vinbloggen «iGlasset» har bidratt med tips om en glimrende vin til denne retten. Du kan lese hennes anbefaling her

5 Comments

 1. Magne D. Antonsen

  Hei Ingunn, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt innlegget ditt på Lesernes VG helgespesial. God helg :-)

 2. Thaimeny

  Dette så skikkelig godt ut og er bare noe som må testes ut.

 3. Mmm, dette såg fabelaktig godt ut:o)

 4. Morten Pedersen

  Alltid en slager med biff.

 5. Sissel

  Fantastisk godt Min favoritt og brukt til mange anledninger))

Legg inn en kommentar