Lammelår med kantarell!

Nå er det tid for det aller beste med høsten nemmelig lam og kantarell! Skogen bugner av sopp og kjøle-og frysediskene gjør det samme med lam! Sopptur er veldig artig, spesielt når man finner mye sopp, som man har mulighet til å gjøre i år. Gå for sorter du er trygg på, og hør med en ekspert før du spiser den. Gå til noen du kjenner og stoler på har kunnskap, eller besøk en soppkontroll.

sopp Kantarell

Kantarell finnes også i mange matbutikker nå, og er et alternativ til de som ikke kan eller vil plukke den i skogen. Der er det også stort utvalg av lam nå, i alle mulige varianter. Min favoritt er lammelår. Dette er festmat, som er lett å lage og som er veldig veldig godt. Hva med lammelår med kantarell i helgen?

Du trenger (gir ca 6 porsjoner)

 • 1 lammelår 2,5 – 3,5 kg
 • 2 ts salt
 • 1 ts pepper
 • 2 ts knust rosmarin
 • 4 hvitløksfedd
 • 2 gule løk i store båter
 • 3-4 gulrøtter i store biter
 • 0,5 liter vann

Slik gjør du

 1. Gni lammelåret godt inn med krydderet. Lag små snitt i kjøttet hvor du stikker inn hvitløksfeddene som du først deler på langs. Ha bitene av gulrøtter og løk i en langpanne. Hell på vannet. Legg lammelåret i langpanna, og stikk inn steketermometeret i den mest kjøttfulle delen (pass på at det ikke kommer i nærheten av bein).
 2. Stekes ved 125 grader til kjøttet har en kjernevarme på ca 70 grader. Da får du en rosa stek. Hvis du vil ha det gjennomstekt kan du steke til det er ca 76 grader. La steken hvile minst et kvarter før oppskjæring. Det blir ekstra saftig om du lar det hvile lenger. Du kan gjerne steke det ferdig en time eller to før servering, pakke det godt inn med aluminiumsfolie innerst og et håndkle ytterst, og la det ligge. Du vil da få et svært saftig resultat.
 3. Lag saus mens steken er i ovnen:
  Smelt en ss smør i en kjele. Surr ett fedd hvitløk sammen med en finhakket løk i noen minutter. Tilsett 2 dl rødvin, og lad det koke litt. Ta litt av kraften fra langpanna (du kan ta mer når du tar steken ut av ovnen). Tilsett 1 ss soyasaus, og salt og pepper etter smak. Sausen kan stå å godgjøre seg lenge på ovnen. Gi den et oppkok før servering, og tilsett en ss smør.
 4. Smørstek kantarell og dryss salt og pepper på toppen. Du kan gjerne også tilsette noen sukkererter. De skal bare varmes såvidt. Server med kokte nypoteter og biter av gulrot. Et høstlig festmåltid!

Lam lammelår

 

Lammelår lam

Legg inn en kommentar