Restematprat… hvordan lage kjempegod Viltgryte med rester

Når man helsteker kjøtt blir det veldig ofte rester, og dette er gjerne flott kjøtt som fortjener å bli brukt og satt pris på helt til siste rest. Her har jeg laget en god viltgryte av rester av helstekt reinsdyrstek. Men med nesten samme oppskrift kan man bruke rester av oksekjøtt eller lam, men bruke annet krydder.

reinsdyrkjøtt

Restene av reinsdyrstek la jeg etter avkjøling i en plastboks, og helte restene av rødvinssaus over. Deretter ble boksen satt i fryseboksen i påvente på at jeg skulle få lyst på viltgryte. Men det er selvsagt ingenting i veien med å lage viltgryte neste dag heller. Det er lurt å helle sausen over kjøttet i boksen. Da tar du vare på den gode sausen og den blir en fin smakstilsetting i gryta.

Du finner oppskriften på heltstekt reinsdyrkjøtt her. Hvorfor ikke starte med å lage den, og så lage denne oppskrifta dagen etter?

Ingredienser (3-4 porsjoner):

ca 500 g rester av reinsdyrkjøtt
ca 300 g frisk sjampinjong
1 ss meiersmør
1 løk
1/2 rød paprika
1 gulrot
1 stilk selleri
1 dl rødvin
1 dl vann (ev. tilsett 1/2 buljongterning dersom du ikke har sausen)
2 dl seterrømme
1 ss tyttebærsyltetøy
1/2 ts timian
1/2 ts salt
litt nykvernet pepper

Slik gjør du:
1) Finn fram ei stor gryte og smelt 1 ss smør. Surr løken ett par minutter på medium varme. Skal ikke bli brunt, bare mykt. Tilsett så gultrot delt i halve tynne skiver, paprika i biter og selleri i skiver. La det surre i ett par minutter. Del sjampinjong i biter og tilsett i gryta. La alt stå og surre i 5 min.

2) Hell restene av saus opp i gryta. La kjøttet renne av seg på en tallerken, og pass på å få med så mye av den gode sausen som mulig. Tilsett så rødvin og vann. Dersom det var lite saus (eller du ikke hadde noe saus) så tilsett 1 dl vann ekstra og 1/2 buljongterning. La det koke opp og reduser varmen. La det stå og småkoke i noen minutter.

3) Når gulrotbitene er gjennomkokte (ta en smaksprøve) tilsetter du krydderet og rømmen. Rør godt, og kok det opp. Tilsett så kjøtet delt i biter, og 1 ss tyttebærsyltetøy. Kok opp, og reduser til minimum varme og la det stå og trekke litt slik at kjøttet blir varmt. Kjøttet er i utgangspunktet ferdigstekt, så det skal bare bli varmt. Hvis det står for lenge blir det viskelær.  Smak til med salt og pepper.

Server med en frisk salat, ris eller poteter.

4 Comments

 1. Helen: kjernesunn-nordkvinne.blogspot.com

  Restemat er undervurdert! :)

 2. Magne D. Antonsen

  Hei, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt innlegget ditt på Lesernes VG påskespesial :-)

 3. Ingunn

  Så hyggelig :-) Får håpe noen får glede av den i påsken :-) Nesten litt for fint vær til å lage mat…

 4. Magnus

  Godt innlegg. Selv bruker jeg mye rester (ettersom jeg er familiens avfallskvern), og det er utrolig mye godt man kan lage av dem. Ja, rester er undervurdert – og vi er generelt for kresne og for glad i å kaste fult brukbar mat.

Legg inn en kommentar