Saltkjøtt med kålrotstappe

Saltkjøtt er en av mine favorittretter, gjerne servert med kålrotstappe! Men jeg har ikke laget det før, men som et ledd i serien «Ingunn lager ting hun ikke kan» har jeg nå prøvd det. Og det er uforståelig at jeg ikke har prøvd dette før. Mat som er lettere å lage enn dette skal man lete lenge etter.
saltkjøtt

Det eneste som er en utfordring med denne retten er at kjøttet skal trekke ganske lenge (bortimot to timer). Så du må ha litt tid når du lager det. Derfor er det vel mest aktuelt for mange å lage det når det er helg, selv om jeg har hørt at saltkjøtt er en tradisjonell torsdagsrett.

Du trenger (til 4-6 porsjoner)
ca 1 kg kjøtt, lettsaltet (gjerne røkt)

Slik gjør du:
Legg kjøttet i usaltet, kokende vann – det skal være rikelig med vann.

La det småkoke/trekke til kjøttet løsner fra beinet, 1-1,5 time. Svineknoke trenger noe lengre koketid, ca. 2,5 timer. Vannet skal nesten koke, dvs. ca 90 grader.

saltkjøtt

Hvis du er usikker på om temperaturen er riktig kan du sjekke vanntemperaturen med et steketermometer. Kjøttet er ferdig når det ser ut til å løsne ved beinet.

Ypperlig tilbehør er kålrotstappe. Jeg bruker litt potet i stappa, for å gi den en rundere smak.

Du trenger:
1 stk kålrot
2 stk melne potet
½ dl matfløte
2 ss smør
salt og pepper

Slik gjør du:
Skrell og skjær kålrot og poteter i mindre biter. Kok alt sammen i vann til det er mørt. Hell fra kokevannet og damp grønnsakene. Mos grønnsakene med en moser, tilsett fløte og smør til passe tykk mos. Smak til evt. med salt, muskat og rikelig med nykvernet pepper.

saltkjøtt

Server saltkjøttet med kålrotstappe, kokt gulrot og brukt litt av krafta som saus.

One Comment

  1. Michel

    Lag ertesuppe av krafta og bruk ertesuppe som saus.. Helt utrolig godt og smakfullt.

Legg inn en kommentar