Sarah Bernhard – en nytelse i tre lag!

Sarah Bernhard er en av mine julefavoritter, men ettersom jeg har hørt mange historier om at disse er litt vanskelige å lage har jeg holdt meg langt unna. Jeg foretrekker at det er enkelt å lykkes med mine bakprosjekter. Men jeg har blitt modigere med årene, og fått litt mer trening, så i år følte jeg tiden var inne også for Sarah Bernhard.

sarah bernard

Jeg har laget dette fire ganger nå før jul/i løpet av julen, og testet ut flere oppskrifter. Har etterhvert funnet fram til en jeg synes fungerer bra. Når jeg først begynte å søke på oppskrifter på nett så jeg at de fleste satser på ferdiglaga kransekakedeig som utgangspunkt. Jeg gjorde det også første gang jeg laget dem. Hvis du ikke har laget dette før anbefaler jeg deg å gjøre det første gang. Da får du også sett hvor fast deigen skal være.

Det jeg tror er årsaken til at mange sliter med Sarah Bernhard er at man lager for løs deig, og at bunnene derfor flyter utover når de stekes. Det er fort gjort at det blir sånn. Når jeg laget min første kransekakedeig for å lage bunner til Sarah Bernhard skjedde selvfølgelig også dette. Jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke, men kanskje var eggene mine større enn de burde vært. Et gjennomsnittsegg er 63g og det er utgangspunkt for de fleste oppskrifter. Med større egg blir det lett for mye fuktighet, og for løs deig. Ved tredje og fjerde forsøk brukte jeg mindre egg og tilsatte også et par ss hvetemel. Da fikk jeg fast og fin deig, og bunnene ble ikke tørre av den grunn. Bruk medium store egg når lager dette, og sjekk gjerne på vekta at de er nærmest mulig 63g.

Man bør starte kvelden (eller en del timer før) med å lage kransekakedeigen (deigen til bunn) og sjokoladekremfyllet, da dette skal stå i kjøleskap en stund.

Du kan hoppe over dette med å lage bunn selv, og kjøpe ferdig deig. Jeg synes den fra Odense var veldig god.

Bunn

  • 250 g mandler
  • 250 g melis
  • 2 ss hvetemel
  • 2 eggehviter

Slik gjør du: 
Jeg malte mandlene i foodprocessor, med en innsats for finmaling som fulgte med denne. Men du kan også bruke mandelkvern. Bland finmalte mandler, melis, hvetemel og eggehvitene til en deig. Jeg rullet så pølser med en diameter tilsvarende størrelsen jeg ville ha på kakene og la dem så i kjøleskapet over natten.

Neste dag skar jeg dem i skiver på ca 0,5cm, formet dem litt med hendene og stekte dem på bakepapirkledde stekeplater i 7 min på 200 grader

Bunner sarah bernard
Slik ser bunnene ut etter steking

 

Fyll

  • 1 liten boks kremfløte
  • 100 g lys kokesjokolade

Slik gjør du: Hakk sjokoladen og bland den med fløten i en liten kjele. Varm opp under omrøring, slik at sjokoladen løser seg helt opp. Det skal ikke koke. La avkjøle seg, før du har det over i en boks med lokk og setter i kjøleskap til neste dag (eventuelt en del timer før du fortsetter).

Hell sjokoladefølteblandingen over i en miksmaster og pisk som vanlig til en fast krem. Ha kremen over i en kremspøyte eller en pose du klipper hull i. Fordel så sjokoladekremen på bunnene. Sett dem kjølig før du fortsetter. Det lønner seg at de er kalde når du skal dyppe dem i sjokolade.

 

Topp

  • 100 g Odense mørk kokesjokolade (eller annen kokesjokolade)

Slik gjør du: Smelt sjokoladen i vannbad. Du kan nå enten dyppe hver enkelt kake i sjokoladen eller sprinkle sjokolade over dem. Eller begge deler :-)

 

sarah bernard

 

 

Legg inn en kommentar