Smak av India

Jeg har lenge vært svært glad i indisk mat, og ble ikke mindre glad i det etter at jeg besøkte landet sist vår. Inderne tryller med mat, og ikke minst krydder.
krydder india
Jeg spiste for det meste vegetarmat, slik de fleste indere gjør, når jeg var der. Og det er helt utrolig hvordan de likevel klarer å lage spennende mat. Her hjemme er det gjerne kjøtt/fisk/kylling som spiller hovedrollen i rettene våre. Der er det krydder og grønnsaker. Nydelig mat, og jeg har sjelden følt meg mer opplagt. Jeg er ganske sikker på at vi burde spise mer vegetarkost her hjemme også, og har som mål å prøve det. I dag har jeg laget både Masala chai (indisk te) og chapati, så det er da i det minste en (indisk) begynnelse. Men det jeg skulle skrive om her og nå er indisk krydder.
krydder india

India har et fantastisk utvalg av krydder. Da jeg var der besøkte jeg blant annet en krydderplantasje og lærte flere ting jeg ikke visste om krydder. Som at man får kanel og laurbærblader fra samme tre. Kanel kommer fra barken, og bladene på samme tre er laurbærbladene. Jeg har tidligere trodd at laurbærblader er fra en busk.

På bildet over ser vi et slikt tre, hvor man kan ta av kanelbark.

Jeg lot meg også fasinere over at cashewnøtter vokser på utsiden av et eple. Det så virkelig merkelig ut, men lett å forstå at nøttene kan bli litt dyre, når det kun vokser ett pr eple. Hvis du synes det høres for merkelig ut kan du lese mer om cashewnøtter her.  Eplene ble forresten også brukt lokalt, til spritproduksjon :-)

På plantasjen fikk vi også se hvordan man dyrker kardemomme. Kardemomme er svært viktig i det indiske kjøkken. Det vokser på bakken, som kapsler langs røttene. Produksjon er vanskelig og ikke veldig effektiv, så dette er et dyrt krydder. På verdensbasis er det nummer to i pris, etter safran. Derfor kaller inderne kardemomme for krydrenes dronning. Les mer om kardemomme.

Det produseres goså mye chili i india, som på bildet under hvor chili ligger til tørk i sola. Minner meg om langt varmere og deilige dager.

krydder chili india
På et marked kjøpte jeg med diverse krydder, til bruk blant annet i Masala chai. Jeg fikk kjøpt kanelbark og hel kardemomme. Det gir veldig god chai, men det er også fult mulig å lage med malt kanel og kardemomme, som det er lettere å få kjøpt i Norge. Du finner min oppskrift på Masala Chai her.
Krydder til Masala Chai
Dersom du har lyst på en skikkelig indisk frokost, kan du i tillegg til Masala chai servere chapati. Det er brød som kjevles ut og stekes «som pannekaker»  i en panne. Veldig godt. Du finner min oppskrift på chapati her

Legg inn en kommentar