Steinalderbrød

Dette brødet er laget av gamle kornsorter, som har blitt brukt til brød siden steinalderen. Det består først og fremst av bygg og spelt, men også noe hvetemel for å gjøre det mer luftig. Ikke en riktig like gammel og sunn kornsort, men det løfter smaken og konsistensen. Ble det ikke et flott brød?

Dette er også et såkalt «no knead brød», som skal heve lenge, og ikke innebærer knaing.

Du trenger:
300 g speltmel
100 g byggmel
200 g hvetemel
0,5 ts tørrgjær
1,5 ts salt
4 dl vann

Slik gjør du:
Mål opp og ha melet i en bolle. Tilsett tørrgjær, salt og lunkent vann. Rør det godt sammen så det har blandet seg skikkelig. Dekk med plast og sett bollen i et lunt hjørne på kjøkkenet. Den skal stå på benken i 12-18 timer.

Strø ei fjøl godt med hvetemel, og hell deigen nedpå. Bruk en slikkepott tli å brette degien sammen flere ganger. Snu deigen slik at brettene vender ned på fjøla, sett bollen over. La den hvile i to timer. Etter 1,5 time setter du på ovnen på 250 grader. Sett gryta du skal steke brødet i inn i ovnen, slik at den blir glovarm. Ta den ut etter en halvtime og bikk deigen opp i den.

Stekes på 250 grader under lokk i 30 min, ta så av lokket og reduser varmen til 220 grader. Hvis du er usikker på framgangmåten jeg har beskrevet over, så kan du se på en video laget av Ina, som skriver bloggen «Mat på bordet». Videoen finner du her: video

Legg inn en kommentar