Denne oppskriften passer fra ca 8 måneder. Den inneholder både kokosmelk og linser, som er spennende nye smaker og næringskilder for en liten mage.
![Voksenporsjon til venstre og babyporsjon til høyre. Voksenporsjonen inneholder større biter enn tilrådelig om man ikke moser. Men ettersom jeg hadde planlagt å mose var jeg ikke så nøye med å finhakke.](https://i2.wp.com/www.minmiddag.no/wp-content/uploads/2016/10/IMG_2031.jpg?resize=589%2C440)
Linser er noe av det sunneste vi kan spise. De er fulle av fiber, og inneholder også B-vitaminer, jern og har høyt innhold av protein. Linser kan gi luft i magen, så kan være lurt å starte forsiktig, og passe på å skylle linsene først. Hvis du bruker linser som skal ligge i bløt over natta bør du skifte vann på dem et par ganger. Jeg har brukt røde linser som ikke behøver bløtlegging, har kort koketid og som er perfekt i supper og gryteretter.
Denne oppskriften kunne jeg like gjerne kalt rotgrønnsaksgryte, da den inneholder hele fire ulike rotgrønnsaker; pastinakk, sellerirot, persillerot og søtpotet. Pastinakk har jeg sett at ofte er brukt i babymat på glass, og årsaken er kanskje at den er søt og god på smak. Den inneholder A-, B- og C-vitaminer, og har et høyt innehold av karbohydrater. Sellerirot er rik på kalium, og inneholder en del B- og C-vitaminer. Persillerot inneholder A- og C-vitaminer, jern og en del kalium. Søtpotet inneholder en del karbohydrat og er også rik på A-vitamin. Dette er alle rotgrønnsaker som passer godt i en babymiddag.
Linsegryte
- 400g kjøttdeig 14% fett, uten salt og vann
- 50g pastinakk (kan erstattes med sellerirot, persillerot eller en annen rot)
- 50g persillerot
- 50g sellerirot
- 100g søtpotet
- 1 boks hermetiske hakkede tomater (gjerne søte cherrytomater)
- 1 boks kokosmelk (ikke light)
- 2 ss rapsolje
- 2 del vann
- 1 ts tørket oregano (eller 1 ss frisk)
- 1 ts tørket basilikum (eller 1 ss frisk)
- 1 ts gurkemeie
- 1 ts korianderfrø som du finmaler
- 2 dl røde, delte linser
- 1 liten, hakket vårløk
Slik gjør du
- Rens, rensk og finhakk grønnsakene
- Ha oljen i en dyp panne eller gryte, og stek kjøttdeigen ved høy varme. Gjør den finkornet.
- Tilsett rotgrønnsakene og la de surre med. (Vårløken venter du med å tilsette)
- Tilsett og rør inn krydderet
- Tilsett tomat og vann. Gi det et oppkok
- Rør inn kokosmelka
- Skyll linsene og tilsett dem. Røde, delte linser behøver ikke så lang koketid, og er perfekt i supper og gryteretter.
- Tilsett vårløken på slutten av koketiden.
- Smak om alt er mørt, hvis ikke kok litt lenger
- Alt i denne gryta skal være «smått» så barn fra 8-10 måneder skal kunne spise den uten at den blir most. Men du må vurdere hvor langt ditt barn har kommet i forhold til å akseptere mat med biter. Jeg kjørte denne i food processoren, til en finmalt grøt.
- Fordel på glass. Jeg fikk 6 babyporsjoner, og en smaksporsjon til mor (kjekt å kvalitetsikre ;-) Både mor og barn likte denne veldig godt.