Bestemors skinkegrateng

Dette er ikke direkte fotogen mat, så beklager bildet, men den er veldig god :-) Dette er en av de rettene jeg husker best fra min barndom, og som jeg i sterk grad forbinder med min bestemor. Hun laget mye mat hele livet, både på jobb og hjemme, og var veldig flink. Dessverre døde hun da jeg bare var 14, så det er så mye jeg ikke rakk å lære av henne. Min mor har fortsatt å lage denne, så oppskriften under har jeg fått av henne.

Skinkeomelett grateng

Vi kaller denne retten for «Skinkeomelett», men strengt tatt er den vel snarere en grateng enn en omelett… Jeg må innrømme at jeg alltid har kalt den «Skinn-komelett», og ikke helt oppfattet helt hva det stod for, som det ofte er med ting man blir introdusert for i svært ung alder :-) Lurte alltid på hva dette skinnet var for noe :-)

Bestemor og jeg

Det tar en times tid å lage denne retten, og det er lengre enn jeg synes hverdagsmiddager skal ta å lage. Men dette er en sånn rett som er minst like god dagen etter. Så hvis man lager dobbel porsjon og fordeler tidsbruken på to, så havner man på en grei tidsbruk…

Dette trenger du:
(for å lage 4 porsjoner. lag gjerne dobbel oppskrift og spar en form til dagen etter):

To porsjoner makaroni
ca 300 gram bacon / eller smårettskinke
50 gram smør
3 ss hvetemel
3 dl melk
3 egg
3 kavringer

Slik gjør du:
Kok makaroni etter anvisning på pakken.

Del baconet i biter og stek det. Hvis du bruker smårettskinke (som alt er delt i biter) slipper du dette.  Sett det tilside.

Lag hvit saus: smelt smøret. Rist sammen melet med litt melk i et rent syltetøyglass. Tilsett melken i det smeltede smøret og rør godt. La sausen koke noen minutter, sett den tilside for avkjøling.

Del eggene, legg eggplommene tilside, og pisk hvitene stive. Rør inn eggeplommene i den noe avkjølte sausen (rør godt). Tilsett så makaroni og bacon/skinke i sausen. Til slutt vender du forsiktig inn eggehvitene.

Fordel massen over i en smurt ildfast form. Knus kavringen (gjerne i en morter) og fordel den over.
Stekes ved 180 grader i en time.  Server med kokte poteter og smeltet smør, ev kokt gulrot til.

Tips til dagen etter:
Når gratengen er avkjølt og har stått over natta er den lettere å skjære i. Den kan da skjæres i pene skiver. Stek dem i smør i panna. Smaker barndom ;-) Og veldig godt, selvfølgelig :-)

6 Comments

 1. Pingback: Har du egg, har du middag | minmiddag.no

 2. Hei! Tenkte jeg skulle prøve denne oppskriften, og lurer på omtrent hvor mye 2 porsjoner makaroni er? Står ikke noe på den pakken jeg har..

  • Beregn ca 100 gram pasta pr porsjon, dvs. 2 dl. Til denne oppskriften har jeg brukt 2 porsjoner, dvs. 4 dl.
   Men man kan sikkert også bruke litt mer eller litt mindre :-)

 3. Kari-Mette

  Takk for at deler oppskrifta!! Kjempe godt!!

 4. Sølvi Vorren Aasand

  Prøvde denne i dag, den var veldig god, jeg hadde i litt salt og pepper og brokkoli, det smakte nydelig og gutta mine likte det (Y)

Legg inn en kommentar