Høst i hagen

Nå er ikke dette hverken en interiør eller hageblogg, men det er veldig fristende å lage en sak med fine høstbilder fra hagen. Sola skinner og det virker som sommeren som aldri kom plutselig er her. Men tenkte jeg skulle skrive litt om oppbinding av epletre mot husvegg, og ettersom epler er mat bør vel dette passe på bloggen :-)

Jeg plantet epletre ved husveggen for fire år siden, og i år er den første høsten at det er noe særlig med epler å plukke. Jeg har et gammelt laftahus fra 1841 og det er ikke kjeller under huset. Det går derfor fint å plante helt inntil husveggen av hensyn til røtter og vanntilførsel. Det er en gammel tradisjon, i hvertfall her i Trøndelag, å ha ha epletrær ved en husvegg. Jeg har sett flotte gamle trær som er fint forgreinet oppover husvegger, og det er det som har inspirert meg til å plante epletrær på denne måten.

 

Dette er et prosjekt som tar noen år. Treet på bildet er 4 år gammelt. Men for hvert år vokser det en del, og man bør forme det gradvis. Jeg fester kroker i husveggen, og fester treet til disse. Jeg bruker nylonstrømper, og det er et godt tips. De er myke og tøyelige, og skader ikke barken. Greiner som vokser på feil steder, innover mot husveggen eller rett utover klipper jeg bort. Målet er å få et «flatt» tre, som brer seg oppover veggen.

Det gamle huset i høstsol. Her har jeg også planetet roser som jeg håper i løpet av et par sesonger til vil dekke veggen de vokser på. Sist vinter var mild så rosebuskene har vokst fint denne sesongen.

Fortsatt mange roser og knopper, selv om det er langt ute i september.

Høst over vannspeilet, innerst i Orkdalsfjorden.

 

 

Legg inn en kommentar