Ceviche med laks

Første gang jeg spiste Ceviche var i Lima i Peru for seks år siden. Jeg husker jeg var litt skeptisk, da retten lages med rå fisk. Men ettersom det er nasjonalretten måtte jeg nesten prøve den. Jeg var på en liten fortausrestaurant som så helt ordinær ut, som hvor man ikke forventer smaksopplevelser. Men det fikk jeg! Fisken var nydelig og kombinasjonen med sitron og rødløk var fantastisk. Det er en opplevelse jeg ikke glemmer.  Så når jeg noen år senere kom over en oppskrift i en norsk kokebok måtte jeg nesten prøve den.
ceviche

Boka jeg fant oppskriften i var Trond Mois «100 retter», som er en kokebok jeg liker godt, og som jeg gjerne anbefaler. Mange fine retter, som også er ganske enkle å lage.

Denne oppskriften på Ceviche avviker fra det som er mest vanlig i Sør-Amerika ved at det brukes laks. Laks av god kvalitet (Salma etc) er lettere tilgjengelig her, og nærmest nasjonalfisk i Norge, så det er et naturlig valg. Og når vi lager Ceviche i Norge, så er det artig å ha en fornorsking av oppskriften også. Og helt ærlig: jeg synes denne er minst like god som den jeg spiste i Peru.

Jeg anbefaler denne retten som forrett hvis du skal lage middag til gjester. Den er lett å lykkes med, tar kun 10 min å lage og kan gjøres klar mange timer i forveien og settes i kjøleskap. Lag den da i en bolle/boks med lokk, sett den i kjøleskapet og fordel det pent på tallerken rett før servering og dander litt frisk koriander på toppen. Drypp gjerne noen dråper lime over også før servering.

Oppskriften under er basert på oppskriften fra 100 retter, men justert litt. Dette er slik jeg lager den.

Dette trenger du:
(gir 4 porsjoner som forrett/2 prosjoner som hovedrett)
ca 400 g Salmalaks
1 lime
1 sitron
2 avokado
4 plommetomater, eller 1 boks cherrytomater
1 rød løk
frisk koriander
salt og pepper

Slik gjør du:
Laksen deles i terninger og legges i bunnen av bollen. Press over lime og sitron. La det stå litt, mens du deler opp resten av ingrediensene. Når du har sitrus over rå laks skjer det en form for kald koking. Du vil se at fisken endrer farge og blir litt grå. Sitrusen desinfiserer også bakterier. Fisken blir fast og fin å spise.

Legg biter av avokado og tomat i bollen. Løken deles i svært tynne skiver (så tynne du får til å skjære). Det er penest om løken er i ringer. Legg løken i bollen. Ta en neve koriandre som du hakker og har i bollen. Legg litt koriander til siden som skal brukes til pynt på toppen.

Ha i litt salt og nykvernet pepper.

Dander pent på tallerken, med blader av frisk koriander på toppen. Hvis du serverer dette som hovedrett kan du servere brød med.

Les gjerne mer om Ceviches bakgrunn og historie her hos Wikipedia

Legg inn en kommentar