Deilige fløtekarameller

Da jeg var lita var det beste vi laget til jul karameller. Vi begynte ikke med det før jeg sikkert var ti år, men jeg husker godt den første gangen. Det var spennende å stå og se hvordan ingrediensene smeltet i panna og forvandlet seg til kjempegode karameller.

Hjemmelaget karamell

Siden den gang har jeg laget karameller mange ganger, og er nå en juletradisjon. Mange ganger har jeg slitt med å få dem slik jeg helst liker dem. Jeg synes de skal bli harde og sprø, men smelte på tunga. Klissete karameller er mislykte karameller synes jeg. Derfor har jeg prøvd mange varianter av oppskriften og lyktes i varierende grad. Men denne oppskriften fungerer godt, og kan anbefales:

Ingredienser
40 g smør
200 g sukker
1,5 dl fløte
2 dl sirup
1 ts vaniljesukker (som skal tilsettes når karamellen er ferdig)

Bruk en jernpanne eller gryte (ikke teflon!). Bland alle ingrediensene, bortsett fra vaniljesukkeret. Smelt og bring til koking, mens du rører i massen.

Kok ved lav varme. Rør av og til. Det varierer hvor lang tid det tar, men bør være karamell i løpet av en halv time. Du vil se at massen endrer konsistens og blir mørkere i fargen. Pass på at den ikke blir brent (rør av og til og bruk lav varme). Det skal boble hele tiden.

For å teste om den begynner å bli ferdig tar du en ts og dypper i massen. Deretter senker du den i et glass med kald vann. Når du løfter den opp skal massen sitte fast i skjea. Den skal være seig, og kunne formes som en kule.

Når den er ferdig blander du i en ts vanniljesukker. Ta massen av platen, og hell den ut på en stekeplate dekt med et ark bakepapir. Smør det utover til en jevn flate. Sett kjølig. Massen vil nå gradvis stivne. Når den begynner å bli litt stiv kan du skjære den opp i passende biter.

Dersom massen plutselig er blitt for stiv til å deles opp, er det bare å sette stekebrettet litt i bakeovnen noen minutter, og den vil bli myk igjen.

Pakk i plastfolie, eller lignende. Oppbevares tørt og kjølig.

4 Comments

 1. Hei

  Jeg har lagt til dette innlegget på dagens side2blogg.no

  Mvh
  Ingrid

 2. Skal lage karameller i morgen! Men hvilket smør bruker du i disse smørkrise tider? melange?

  • Nei, nei, nei aldri aldri aldri margarin av noe slag ;-) Hvis du ikke får tak i smør; lag det selv :-) Det er superlett. Alt du trenger er fløte og en miksmaster. Tar bare et kvarter. Og ja, det er fullstendig verdt bryet :-) Lag gjerne litt ekstra når du først er i gang. Fin julegave ;-) Og du kan dele det i porsjoner og f.eks. tilsette hvitløk/krydder/urter etc til bruk senere i jula.. Du vil kunne høste mange lovord da :-)

   Du finner oppskrift og tips om hvordan du lager smør her på bloggen. Saken ligger lenger ned på forsiden :-)

 3. Oppskrift på smør finner du her: http://minmiddag.datasenter.no/archives/1473

  Lykke til!

Legg inn en kommentar