Smør – årets beste julegave?

I år må det være verdens mest velkomne vertinnegave å ha med hjemmelaga smør til selskapet. Hvis du i tillegg har en smørform du kan støpe det i, blir det også veldig flott å se på.

Hjemmelaga smør
Smør støpt i form

Jeg husker vi laga smør den gang jeg gikk på barneskolen. Da satt vi der med hvert vårt syltetøygglass og ristet til det ble smør. Det måtte ristes en god stund og skulle vel gi oss respekt for jobben folk i århundrer har gjort med å kjerne smør :-) Ulempen med denne barnelærdommen er at vi kanskje tror det er vanskeligere enn det er å lage smør. Det er raskere og enklere enn å lage en posesuppe fra Torro ;-)

Du kan lage smør av rømme eller fløte eller av en kombinasjon. Du trenger en miksmaster og det hele er gjort på under ett kvarter. Det som skjer når du pisker en stund er at massen skiller seg, og du får smør og kjernemelk. Det er artig å se på denne prosessen mens maskina gjør jobben. Hvis du har barn er dette en fint ting å gjøre sammen. Det er spennende og ikke minst, det går ganske fort.

Om du velger fløte, rømme eller en kombinasjon av de to råvarene avhenger av hva slags smør du vil ha. Rømme gir et litt mer syrlig smør, og passer sikkert veldig fint f.eks. til fisk hvor du også serverer rømme. Smør av ren fløte gir et rundt og mildt smør. Veldig godt! Passer også godt til baking. Hvis du ikke klarer velge kan du ta 50/50 av hver sort.

Du trenger strengt tatt ikke oppskrift for å lage smør. Det er egentlig bare å helle det smøret eller den rømmen du vil bruke i bollen, og la det mikse. Smakstilsett med salt etc til slutt. Du kan regne med at ferdig mengde ca halvveres når vesken fjernes. Dvs. hvis du lager smør av en halv liter fløte, så får du ca en kvart liter smør/dvs. ca 250 gram (=en bordpakning).

Her får du likevel noen oppskrifter:

Smør av fløte:
2 pakker kremfløte (0,66 liter)
2 ts salt

Smør av rømme:
2 beger seterrømme (600 gram)
2 ts salt

Smør av fløte og rømme:
1 pakke kremfløte
1/2 beger seterrømme
1,5 ts salt

Slik gjør du:

Bruk en miksmaster, som du ellers ville brukt til å lage krem med. Det som er litt viktig er at det er et deksel på bollen, for å unngå sprut. Hvis du ikke har dette så dekk til med kjøkkenhåndkle etc. Ikke undervurder dette punktet. Det spruter ikke i starten mens det piskes til krem, men når det skiller seg vil kjernemelka sprute. Unngå å vaske rundt kjøkkenet, bruk et deksel ;-)

Klar til å lage smør

Ha fløte/rømme i bollen og sett på mikseren. Sett på medium/høy fart. La det piske til krem og fortsett å piske. Du vil se det gradvis blir mer kornete og får en gulere farge. Etter ca 10 minutter vil det begynne å sprute og det ser ut som om det er grått vann i bunnen av bollen.

Her ser vi at massen har skilt seg

Jeg stoppet maskinen noen ganger underveis, både fordi jeg er nysgjerrig og ville se, men også for å bruke en slikkepott til å få med kremen som hadde festet seg langs sidene. Etter at det hadde skilt seg lot jeg det stå og piske i 3-4 minutter til. Det som skjer da er at mest mulig veske skal bankes ut av smøret. Når det ser ut til at det ikke kommer ut mer veske tar du bollen bort fra mikseren, og heller massen over i en sil. Da renner kjernemelken vekk, og du sitter igjen med smøret. Fortsatt er det noe veske igjen som du så prøver klemme ut så mye som mulig av.

Nå har du ferdig smør! Dette kan du smakssette på ulike måter. Salt synes jeg er et must. Det fremhever smaken. Men du kan også tilsette urter eller krydder, avhengig av hva du skal bruke det til. Du kan f.eks. dele smøret i flere mindre porsjoner. Noe kan du tilsette f.eks. hvitløk, noe kan tilsettes pepper/urter, noe bare salt etc. Her går det an å være kreativ!

Jeg har støpt smøret mitt i en fin gammel form som jeg har arvet etter tante Ingeborg. Jeg var så heldig å få denne fordi vi har fornavn som begynner på samme bokstav, og ettersom forbokstavene hennes var ingravert i denne så syntes hun den passet til meg.

Denne er jeg veldig glad i, og det blir høytid når man finner fram så fint smør.  Jeg har tidligere beskrevet hvordan man støper smør i en slik form, og du kan gjerne lese mer om det her. Men du behøver slett ikke ha form. Kanskje du har en tom smørboks du kan bruke, eller du kan bruke en fin boks av noe slag. Uansett, smaken er det viktigste.

Så får vi bare håpe det ikke blir fløte eller rømmemangel før jul :-)

8 Comments

 1. Jeg synes rent personlig at dette smørhysteriet har gått over alle mulige rare støvleskaft.
  Jeg har lagd smør selv flere ganger og blir litt overrasket når folk spor «jammen er ikke det vanskelig da?»
  Er virkelig folk så lite informerte at de ikke engang er klar over at smør lages av fløte?
  Kjernemelka funker forresten helt strålende som væske i brøddeig.

  Og jeg har flere venner som i flere måneder har gått på «lavkarbo» diett og spist smør med skje for å fylle dagens fettrasjon. de er helt hysteriske og klager nå over at dietten har gått i vasken pga dårlig planlegging fra Tine meierier.
  Takk for at du la ut oppskrift!
  Det er en viktig del av folkeopplysningen!
  hehe

 2. Jeg er veldig enig :-) Min erfaring er at det er mye folk ikke vet om mat og råvarer. Folk hopper på utrolig mange ulike dietter, uten tanke på hva det gjør med helsa over tid. Jeg er en tilhenger av den gyldne middelvei, både når det gjelder mat og kosthold, og de fleste andre ting :-)

  Håper smørmangelen får mange til å prøve lage noe de ellers ikke ville gjort :-) Å lage nye ting er artig :-)

 3. Hei! Ser at du har støpt i form, og jeg lurer på om du behandler forma med noe før du har i smøret. Står akkurat med fløten/rømmen i mikseren og lånt form:)

 4. Hei, dette svaret kommer nok litt for sent :-)
  Men jeg legger den i vann så den er fuktig. Dette for å unngå at smøret trekker inn i forma og «setter seg fast». Kan også prøve å smøre med litt olje. Setter så forma med smøret i kjøleskapet ett par timer, før jeg fjerner den forsiktig. Håper det gikk fint :-)

 5. Pingback: Julekalkun a la Gordon Ramsey | minmiddag.no

 6. Hei!

  Jeg er en sånn som synes det er stor skam å kaste mat, så jeg lurer på om du – eller noen som leser dette – har noe godt tips på hva man kan gjøre med væsken! Her skal nemlig kjernes og støpes smør til jul!

  – Line

 7. Baard Ove Nilssen

  Kjernemelk som blir igjen er fin deigvæske, f eks i gjærbaksten. Kjernemelk kan gjerne fryses ned.

Legg inn en kommentar