Ekte hjemmelaget majones

Jeg har alltid synes det er deilig med fersk hjemmelaget majones, og tenkt at det hadde vært artig å lage det selv. På TV ser det også ofte lett ut, men jeg har hatt en mistanke om at det ikke er like lett i virkeligheten. I dag teste jeg det ut, og prøvde ut to ulike oppskrifter. Den ene ble suppe, den andre ble veldig bra :-)

Framgangsmåte – som gjelder begge oppskriftene:

Fin fram en mixmaster med bolle. I bollen har du først i eggeplomme. Pisk litt. Tilsett vann, sennep, eddik og salt og litt pepper. Pisk mellom hver ting du har i.
Sett så bollen i mixmasteren, og sett den på høy hastighet. Tilsett først en dråpe olje, og tilsett deretter resten av oljen i en tynn stråle. La mixeren stå og piske litt, til det har fått fin konsistens. Hell den deretter over i en bolle og sett den gjerne kaldt i kjøleskap før bruk.

Viestads majones:
Den første oppskriften jeg prøvde var Andreas Viestads oppskrift fra matprogrammet «En bit av Norge«. Jeg har prøvd mange av oppskriftene til Viestad før, og synes han er veldig flink. Mange gode oppskrifter og artige historier i tilknyttning til dem. Men denne majonesen fungerte ikke så bra…

Ingredienser:
1 eggeplomme
Saften av ½ sitron
½ teskje salt
3 desiliter rapsolje
Dill

Resultat:
Konsistensen ble ikke bra. Majonesen ble ikke tykk og kremete, men som en gul suppe… Og smaken av rapsolje var for fremtredende. Og for mye sitronsmak. Denne ble taperen i testen ;-)

Oppskrift funnet på ordentligmat.no (justert):

2 dl solsikkeolje
2 eggeplommer (romtempererte)
2 ss vann
0,5 ts sennep
2 ts hvitvinseddik
Salt
evt Pepper

Resultat:
Denne ble god på smak og fikk fin, tykk konsistens. Anbefaler denne :-)
Solsikkeoljen var også diskret på smak og passet bedre å bruke. En vinner :-)


Mils versus hjemmelaget:

Majonesen til høyre er den vellykkede majonesen som ble veldig god. Den kan ikke sammenlignes med kjøpmajonesen. Mye mer smak, og uten bitterheten som den kjøpte majonesen har. Fantastisk på nybakt brød med reker oppå!

Legg inn en kommentar