Hjemmelaget ketchup

Kjempegod hjemmelaget ketchup!  Lett og morsomt og artig å ha selvlaget ketchup. Kan også brukes som ingrediens i mange andre ting.


Du trenger:

1 boks flådde tomater
8 ferske tomater
1-2 sjaltottløk
2 fedd hvitløk
2 ss rapsolje
1/2 ts cayennepepper
1/4 ts chilikrydder
1/4 ts allehånde
1/4 ts malt pepper
1/4 ts malt koriander
3 ss tomatpuré
3 ss sukrin (alternativ til sukker, som du kjøper på Helsekostbutikk)
4 ss balsamicoeddik
2 laurbærblader

Slik gjør du:
1) Skold de ferske tomatene. Det gjør du ved å lage snitt i skinnet, og ha dem ett par minutter i kokende vann.
2) Ha de skoldede tomatene sammen med boksen med tomater i en blender, og kjør til det er en glatt masse. Hvis du har en ganske liten blender som meg, bør du kjøre halvparten av gangen i blenderen.
3) Hakk løken og surr den ett par minutter i oljen. Tilsett hakket hvitløk og la det surre med litt. Tilsett krydderet.
Her putrer massen på lav varme
4) Tilsett så resten og kok opp. Reduser så varmen til laveste varme. Det skal nå stå og putre for å redusere vesken. Skal putre i ca en time.
5) Ta ut laurbærbladene og kjør alt i blenderen ett par minutter. Du vil nå få en masse med ketchup-konsistens. Avkjøl og ha på en passende flaske.

Du har nå en ketchup som kan brukes på mye. På hamburger, pasta, pølser eller som en ingrediens til andre ting. Dette vil være en perfekt base for en god grillsaus…

 

Inspirasjon til å lage ketchup fikk jeg fra LCHF-bloggen, men har justert oppskriften etter mine preferanser :-)

4 Comments

 1. Anonymous

  SKal testes! denne bloggen bokmerkes nuh :P

 2. Ingunn

  Tusen takk :-) Kom gjerne tilbake, og ta med alle vennene dine også ;-)

 3. Ragnhild

  Ser ut som ei oppskrift eg må teste!
  Kor lenge er den holdbar?

  • Hei Ragnhild! Eddiken virker konserverende og bidrar til holdbarheten. Det er viktig å ha den ferdige ketchupen på en flaske som er nøye rengjort før bruk, og som kan lukkes skikkelig igjen slik at luft ikke kommer til. Bruk gjerne en tom ketchupflaske som du vasker godt, gjerne i oppvaskmaskin. Jeg har brukt den fram til 3-4 uker etter at den ble laget, og den har holdt seg fint da. Noe særlig lenger enn en måned ville jeg nok ikke brukt den. Lag heller ketchup oftere :-) Den er veldig god, og mye sunnere enn kjøpt ketchup. Sukkerfri kan man også lage den ved å bruke Sukrin eller tilsvarende. Det som også er viktig er å ikke ha det travelt. La gryta stå på plata til nok veske har fordampet og massen har skikkelig tykk konsistens. Første gang jeg laget ketchup tok jeg den av plata for tidlig, og da ble den litt for tyntflytende :-) Men smaken var skikkelig god :-) Lykke til!

Legg inn en kommentar