Fantastisk småskalaprodusert ost!

I en verden hvor profitt ofte kommer forran kvalitet er det veldig gledelig å se små produsenter som kompromissløst satser på å  lage kvalitetsprodukter! Jeg er så heldig å kjenne ei jente som heter Merethe og som lager verdens beste ost! Hun har et ysteri her på Orkanger, som heter Orkladal Ysteri. I de siste årene har hun utviklet flere typer nydelige oster. Ysteriet ligger på Gjølme, hvor det på 1100-tallet lå en gård som tilhørte kong Sverre, som til og med er omtalt i Snorres kongesagaer. Litt av den rike historien bruker hun på emballasjen, og ostene har også fått lokale navn. Disse ostene er en opplevelse, både å se på og spise!

Min absolutte favoritt er blåmuggosten hennes som heter Gelmin. En nydelig ost, som minner litt om engelske Stilton. En annen favoritt er Søster Cecilia, som er en kittost som inneholder karve. Har tidligere bare spist nøkkelost med karve, men denne osten kan overhode ikke sammenlignes med det. En rund nydelig smak, med en piff av karve. Fantastisk!

Jeg anbefaler alle som har mulighet til å kjøpe Merethes oster! Dette er oster i særklasse, og kan ikke sammenlignes med masseprodusert ost!  Dessverre kan man (ennå) ikke kjøpe ostene over hele landet. Under følger en liste over salgssteder pr i dag. Målet hennes er også å etterhvert selge ostene i Oslo.

Her selges ostene i dag: 

Mega Orkanger
Prix Fannrem
Mega Oppdal
Coop Marked, Selbu
Gaula natursenter, Støren
Solruns heimlaga, Orkanger

I de nærmeste dagene (17.-19.august) vil Orkladal Ysteri være tilstede på Rennebumartnan. Der har de standsnummer 33b. Rennebumartnan er norges ledende salgsutstilling av husflid og håndverk, og jeg anbefaler alle å ta turen dit, både for å kjøpe ost av Merethe og for å se på alle de andre tingene man finner der som for det meste også er håndlaga og laga med fokus på kvalitet.

Merethe med Gjølme i bakgrunnen

Legg inn en kommentar