Fylt kalkunbryst – super gjestemat!

Hvitt kjøtt av kalkun er sunt og godt, og noe vi bør lage oftere enn jul og nyttårsaften. Med denne oppskriften har du et festmåltid i løpet av en time. Selve jobben tar maks ti minutter, og så behøver den 40 min i ovnen. Hvis du er på jakt etter noe som passer fint som gjestemat og som er lett å lage så er dette en vinner!

Oppskriften under er for 2-3 porsjoner hvis den spises alene. Hvis du planlegger en 3-retter med forrett og dessert, kan den passe som hovedrett for 4 personer.

Du trenger
Ca 500-600 g kalkunfilet
Ca 10 svisker
1 pakke blåmuggost
1 pakke bacon (som er i lange strimler)

Dette kan gjøres klart på forhånd slik at kun steking gjenstår:
Bruk en skarp kniv og lag et snitt inn i midten av fileten. Skjær nesten helt igjennom, men pass på at du ikke deler den i to. Brett den opp som en ”bok”, og legg svisker og skiver av blåmuggost i midten. Brett den sammen, og surr baconstrimler rundt, slik at det blir en pakke. Prøv å få stykket mest mulig jevnt.  Nå kan den legges klar i en smurt ildfast form, og settes i kjøleskapet til rett før den skal stekes. Stekes ved 200 grader i 40 min. Ta formen ut av ovnen, dekk den med et stykke aluminiumsfolie og la den hvile i 10-15 min, før den skjæres opp i pene skiver og serveres.

Sammen med kalkun er det godt med en lun potetsalat, som du gjerne kan lage etter denne oppskriften her.

Hvis dette ikke serveres som gjestemat kan man gjøre det litt enklere og bare rett og slett servere sammen med pastaputer. Jeg har her laget halve skiver av gul squash og vårløk, som jeg la i bunnen av den ildfaste forma under kalkunen, og dermed stekte sammen med kalkunbrystet. Fordelen med det er at grønnsakene da blir marinert i saften fra kjøttet.

Mens kalkunen hvilte, kokte jeg pastaputene. Helte så av vannet og blandet deretter grønnsakene og pastaputene i et dypt serveringsfat. På toppen la jeg skivene av kalkun. Enkelt og ser lekkert ut !

4 Comments

 1. Morten

  Denne må jeg prlve, hvilke alternativer vil det være i stenden for svisker?

  • Jeg synes svisker passer veldig godt til kalkun, men om man ikke liker det kan man sikkert velge andre ting. Jeg har brukt asparges og ost en gang, men det var i kyllingfiletter og da er steketiden kortere (ca 25 min), noe som passer bedre for aspargesen… Litt usikker på hvordan det vil fungere i kalkun. Men du kan velge å bare bruke ost også. I stede for blåmuggost kan du prøve fetaost. Hva med fetaost og soltørkede tomater? Det tror jeg vil være godt :-)

   • Morten

    Gikk bra dette. Ungene synes det smakte utmerket, sa også at dette ville de ha igjenn.

    Jeg valgte feta ost og soltørkede tomater, ungene skrapte ost og tomat elegant bort til den ene enden av talerkenen, mens jeg selv synes det gav en retten en enda fyldigere opplevelse.

    • Så godt å høre :-) Å pakke inn kyllingen (eller kalkunen) bidrar til å gjøre den mer saftig. Det er jo en utfordring med denne type kjøtt.

     Her er et annet (barnevennlig) tips du kan prøve til neste gang: Ta en ildfast form og dekk den meg grønnsaker i biter: bruk grønnsaker du vet barna liker. Hvis du bruker gulrot så del den i tynne skiver (ellers blir den ikke myk nok). Oppå grønnsakene legger du kyllingfiletter, kvern litt salt og pepper på toppen. Dekk kyllingene med skiver av Jarlsberg. Sett i oven og stek i 30 min på 200 grader. Og vips så har du saftig kylling med grønnsaker til. (krafta fra kyllingen trekker ned i grønnsakene og gjør de ekstra gode.

     Server med ris, potet eller det dere helst liker :-)

Legg inn en kommentar