Gul ertesuppe med røkt kjøtt

Jeg er usikker på om dette er bondekost eller husmannskost… Ertesuppe har nok blitt spist av fattig og rik i Norge i uminnelige tider, men det gode saltkjøttet oppi løfter den et par hakk og gjør den til skikkelig middag. Prøv denne en dag det er skikkelig hufsete og kald og dere trenger noe å varme og styrke dere på. Perfekt på en søndag etter en tur ute i snøen!

Du trenger til 4 porsjoner:
3 dl tørre gule erter, som du legger i bløt over natta.
2 liter vann
1 røkt svineknoke (eller annet saltkjøtt)
1 liten gul løk, hakket
2 gulrøtter, delt i halve skiver
2 skiver kålrot, delt i terninger
2 potet  delt i terninger
1/2 purre, delt i skiver
1/2 ts tørket timian

Slik gjør du:
Legg ertene i bøt over natta. Hell av vannet i et dørslag, og skyll dem godt under springen. Vann ut kjøttet hvis det virker veldig salt.

Ha erter og kjøtt i en stor kjele, og hell over vannet. Kok opp, og reduser varmen slik at det står og trekker på ca 90 grader under lokk.  Det skal ikke koke. Det skal stå til kjøttet er ferdig. Hvor lang tid det tar avhenger av kjøttet. Hvis det er en stor svinekonke kan det ta 2-3 timer. Hvis det er en liten kan det gå på under to timer. Kjøttet er klart når det slipper rundt beinet. Ta ut kjøttet og legg det tilside litt. Fjern løse skall fra ertene som flyter opp med en sil eller øse.

Tilsett grønnsakene og krydderet og la det småkoke til grønnsakene er møre. Del kjøttet i biter og tilsett i suppa og la det koke med. Smak til med eventuelt mer timian, pepper mv. Det behøves neppe salt da salt fra kjøttet sikkert er nok, men det kan du vurdere når du smaker den til.

Serveres med godt brød eller flatbrød.

 

 

 

Legg inn en kommentar