Hjemmebakt brød gjort enkelt

Nesten alt brød jeg har spist det siste året har vært hjemmebakt. Jeg er overbevist om at noe av nøkkelen til et sunnere kosthold er hjemmebakt grovbrød. Å bake regelmessig året gjennom er et rutine som må innarbeides. Men for at det skal bli gjort har jeg funnet ut at det må være enkelt og lettvindt. Jeg har derfor kommet fram til et en framgangsmåte som er så snargjort som det er mulig å få det, men som gir veldig godt brød. Jeg baker fire brød pr gang og fryser ned enten i skiver eller i halve brød. Jeg tar opp brød før jeg legger meg, og setter til tining. Da har jeg ferskt brød neste morgen. Hos oss holder det å bake annenhver uke, men andre med større brødforbruk må kanskje bake to ganger i uken. Eller bake dobbelt så mye pr gang.

Oppskrift

  • 2 kg mel
    Jeg varierer ofte ut fra hva jeg har av mel i skapet, men pleier lage brødene 3/4 gove. Det må være litt finmalt hvetmel også i brødene (selv om det er noe jeg normalt unngår), for at de skal bli luftige og heve bra. Dersom du har lite erfaring med brødbaking anbefaler jeg å starte med en ferdig brødblanding, som den vist på bildet under. Jeg unngår typer som inneholder ekstra hvetegluten. Denne typen som heter «Grovbrød fra Regal» var god.
  • 11-12 dl vann (hold igjen 1 dl av vannet for å justere konsistensen
  • Diverse frø (linfrø, chia etc)
  • 2 pakker gjær (jeg bruker tørrgjær)
  • 3 ts salt (dropp saltet hvis du bruker ferdig melblanding, da er det alt tilsatt.
  • 4 ss matolje

Slik gjør jeg det:
Som nevnt vil jeg at det skal være enkelt og minst mulig styr når jeg baker brød. Helst vil jeg unngå å bli klissete på hendene også. I hvertfall ikke få vondt i håndleddene av å kna deigen. Og så skal brødene bli så gode som mulig også, selvsagt :-)

 

Enkelt, men sunt og godt brød

Jeg starter med gjæren. Jeg tar halvparten av vannet i et litermål. Dette vannet er lunkent. Tilsetter så gjæren og 1 ss (sånn ca) med honning. Honningen gir god smak og bidrar også med sukker som er bra for gjæringen. Jeg lar dette stå mens jeg gjør klart resten.

Litt honning gir god smak og fart på gjæra

For å få godt brød er det tre ting som er viktig: riktig konsistens på deigen, mye elting og god heving. Hvis man knar brødet lite eller hever der for lite vil ikke strukturen i brødet utvikle seg nok til at brødet henger bra sammen. Man får da brød som lett ryr eller faller fra hverandre når man skjærer det opp. Å kna deigen nok for hånd tar tid, og krever tålmodighet og krefter. Derfor har jeg en Kenwood som får gjøre denne jobben. Jeg pleier å elte deigen i 10-15 minutter.

Jeg er avhengig i av denne :-)

Jeg måler opp melet og heller det i bollen. Dersom du bruker sånne ferdige pakker så slipper du oppmåling og kan helle rett i bollen. Husk at ferdige blandinger alt inneholder salt. Jeg tilsetter så vannet med gjæren. Måler så opp resten av vannet og bruker da kaldt vann. Dette fordi maskinell behandling av deigen øker temperaturen, så dersom vannet er 37 grader kan det ved maskinell behandling bli for høy temperatur for gjæren. Tilsetter så oljen og lar deigen kjøre litt. Ser an konsistensen. Deigen skal ikke bli for hard. Tilsett i såfall mer vann. Riktig konsistens er klissete, men ikke før bløt. Deigen skal slippe kantene i bollen akkurat såvidt.

Når jeg laget disse i går så ble deigen for fast med den mengden vann som stod på pakken (5,5 dl x 2 pk). Jeg tok derfor 1 dl vann og blandet i 2 ss chia i dette vannet. Lot det stå litt slik at chiafrøene fikk svelle, før jeg lot det elte med. Jeg tilsatte også litt linfrø i deigen.  Jeg synes chiafrøene så ut til å gjøre deigen godt. Den fikk fin konsistens.

Slik så deigen ut når jeg var ferdig med eltingen. Den er klissete, men myk og slipper akkurat såvidt kanten på bollen.

Jeg bruker disse silikonformene som jeg har kjøpt på Clas Ohlson. Jeg er veldig fornøyd med dem. Brødene hever godt i dem, og brødene mine har blitt mye finere etter at jeg byttet fra former i metall.  En annen fordel er at de ikke behøves smøres, og de er svært enkle å rengjøre etter bruk. Slipper også at brødene setter seg fast, det er bare å vrenge dem ut. Jeg har også sett at de har fine brødformer i silikon hos Jernia. De er litt smalere og lengre. Jeg har ikke prøvd dem, men vil tro de er like bra.

Deigen er nå klar til å fordeles i formene. Målet er nå å bli mist mulig klissete på hendene ;-) Jeg bruker en slikkepott og en stor skje. Prøv å fordel omtrent like mye i hver form.

Det ser ikke så pent ut, men det spiller ingen rolle. Etter at jeg har fordelt til omtrent samme mengde i hver form, bløter jeg hendene mine under springen og klapper deigen utover/klapper toppen flat. Du kan også bruke slikkepotten til dette. Deretter bruk en gaffel til å stikke hull med.

Da blir det fint og flott :-)

Ble litt klissete, men ikke så ille. Det er nå klart til å sette brødene i kald ovn. Det som skiller min framgangsmåte fra andre på er at jeg ikke forhever og ikke etterhever på benken. I stede bruker jeg å heve brødene lengre i formene før steking. Denne hevingen gjør jeg inne i ovnen. Der er det lunt og godt, og jeg slipper forstyrre brødene ved å flytte på dem.

Jeg setter på lyset og lukker døren. Når lampen i oven lyser produserer den litt varme, så det blir lunt og godt. Det er ikke en nødvendighet med lyset. De vil heve uansett. Jeg lar de heve i ca en time. Jeg setter på varsling som ringer etter 50 minutter så jeg kan sjekke hvordan det går. De skal heve til dobbel størrelse. Noen ganger skjer det på mindre enn en time, noen ganger har det tatt 1,5 time. Jeg åpner ikke døra under hevingen.

Slik så brødene ut etter en times heving. Ettersom jeg ikke ville forstyrre brødene er bildet tatt gjennom lukket dør :-)

Jeg setter så på varmen på ovnen til 200 grader. Og stiller inn varsling på 40 minutter.

Slik så de ferdige brødene ut etter steking. De ble veldig gode :-)  Mye godt brød, med lite strev

 

 

Legg inn en kommentar