Hjemmelaga lasagne

Lasagne

Hjemmelaget lasagne er flere hakk bedre enn fra halvfabrikat. Det er nok mest ostesausen som gjør det, vanskelig å få til like god ostesaus fra pose som fra fersk ost. Når det gjelder mengde arbeid så er det omtrent akkurat like enkelt og raskt som å bruke en pakke. Så det er ingen gode grunner til å gjør det :-)

Du trenger:

1) Til kjøttsausen:
400 g karbonadedeig
2 ss olje
1 fedd kinesisk hvitløk (el 2 vanlig)
3 sjalottløk
1 ss provancekrydder
1 boks knuste hermetiske tomater (ca 4 dl)
1 ts salt
1/4 ts malt pepper

2) Til ostesausen
40 g smør
40 g hvetemel
4 dl melk
1 ts salt
1/4 ts malt pepper
250 g hvitost (bruk gjerne rester. Fin måte å få brukt opp osterester på)

3) Lasagneplater
Antall avhenger av størrelsen på forma. Du trenger nok plater til to lag (jeg brukte 6 plater)

Slik gjør du:
Varm oljen i panna, og surr karbonadedeigen gyllen. Bruk et stekeredskap til å findele den. For å unngå at den koker kan det lønne seg å steke den i to omganger. Ha så den ferdige karbonadedeigen tilbake i panna, og tilsett hakket hvitløk, hakket løk og provancekrydder. La dette surre med i et par minutter. Tilsett så resten av ingrediensene, og la det stå og småputre på svak varme mens du lager ostesausen.

Du kan lage ostesausen slik du lager hvit saus. Jeg gjør dette på en enkel måte, som går fort og medfører null klumper. Slik gjør jeg:
Smelt smøret i en gryte (på medium/lav varme). Ha melet i et stort, rent glass med lokk (har et tidligere syltetøyglass jeg bruker) og tilsett halvparten av melka. Rist dette godt sammen, slik at melet blir helt oppløst. Tilsett så den øvrige melka i smøret, slik at temperaturen i kjelen synker, og tilsett innholdet i glasset mens du visper. Varm så opp til kokepunket mens du rører godt. Massen vil da tykne uten klumper. Reduser varmen, og bytt så fra visp til et vanlig røreredskap og rør inn deler av osten. La den smelte inn i sausen. Rør inn litt etter litt av osten, hold tilbake 1/3 som skal være på toppen.

Smør en ildfast form og bygg opp lasagnen slik, listet opp fra bunnen
Kjøttsaus
Ostesaus
Pastaplater
Kjøttsaus
Ostesaus
Pastaplater
Kjøttsaus
Ostesaus
Revet ost

Stekes på 200 grader i 30 minutter. La den hvile i min 10 minutter etter du tar den ut (personlig synes jeg lasagnen smaker best etter en halvtime). Når den står litt så «setter den seg» bedre. Det blir da også lettere å dele den opp i pene stykker. Smaker også godt dagen etter :-)

lasagneform

 

Serveres sammen med en god salat

3 Comments

  1. Isrid Merete

    Dette kan til og med jeg klare. Du forklarer enkelt og greit hva som skal gjøres, trinn for trinn. Takk!

  2. Lagde denne ikveld. Enkel og grei, personlig liker jeg litt mer smak, men hos samboeren syns denne var 10/10 :) La et tynt lag med parmesanost på toppen, får en fin crunchy skorpe av det.

    • Jeg liker også denne godt, og at smaken er rund og god. Ikke alt behøver å være spicy, fint å nyte noen milde smaker også. Selv om jeg også liker godt sterk mat. Prøv chili con carnen på bloggen neste gang. Den skal rive litt ;-) Det er en annen favoritt som jeg varmt anbefaler.

Legg inn en kommentar