Kylling tikka masala – grønnsaksspyd!

Indisk mat er kjempegodt, men jeg har ikke vært flink til å lage det. Det har sett litt vanskelig ut, og de gangene jeg har laget det hjemme har jeg brukt «ferdigpakker». Men resulatet av det har aldri blitt så godt som når jeg har spist det ute. Men nå har jeg forsket litt på dette, og funnet ut hvordan man lager det fra bunnen, og det var lett og godt :-)

Kylling tikka masala er en indisk rett som består av kyllingbiter i en krydret oransje saus. Tikka betyr biter og masala betyr kryddermiks, så på norsk blir det vel Kyllingbiter i kryddersaus. Ble litt mindre rart og komplisert allerede der ;-)

Det finnes ingen standardoppskrift på retten, men den består ofte av tomat, yoghurt, cashewnøtter, sitronsaft og krydder som nellik, ingefær og koriander. Til retten serveres ofte ris og naanbrød.

I retten brukes en krydderblanding som kalles «Garam masala». Det er en blanding som kan variere, men som gjerne består av pepper, chili, koriander, spisskummen, kardemomme, kanel, muskat og nellik. Du finner Garam masala i krydderhylla matbutikker med godt utvalg. Jeg kjøpte min på Mega. Oppskriften under fant jeg på nett, og har justert den litt. Det er en ting jeg ikke helt forstår: I de fleste oppskrifter jeg har sett på Kylling tikka masala så skal man ha diverse krydder i tillegg til Garam masala. Men det krydderet som skal brukes i tillegg er samme som inngår i Garam masala… Hvorfor dopper man da ikke bare Garam masala, og lager en blanding av de krydderne som er i blandingen… Her tror jeg man kan lage sin egen blanding, som man kan bruke. Men det får bli etter hvert. Litt for avanset for en nybegynner i dag :-)  Men retten ble god, så ser ikke bort fra at det kan bli aktuelt senere…

Kylling og marinade:
400 g kyllingfilet
1 liten sjalottløk
1 pressede hvitløksfedd
0,5 ss revet ingefær
1 ss sitronsaft
1,5 ts malt koriander
1,5 ts malt spisskummen
0,3 ts chilipulver
1,5 ts garam masala
2 ss yoghurt naturell (gjerne matyoghurt)
0,5 ts salt

Skjær kyllingen i passe biter. Finhakk løk og hvitløk og bland med resten. Tilsett kyllingen og la marineres flere timer eller over natten. Stek kjøttet i litt olje i en medium varm panne.

Saus:
1 hakket løk
1 liten tomat (flådd og most) (jeg brukte her en dæsh av den gode kjetchupen jeg laget i går)
1 ts revet ingefær
2 finhakkede hvitløksfedd
½ ts gurkemeie
2 ts malt koriander
2 ts garam masala
salt/pepper
litt fløte
litt vann
hakket frisk koriander

Stek løk, ingefær og hvitløk mykt i litt olje. Tilsett resten av ingrediensene (ikke frisk koriander) sammen med litt vann og kok opp. Legg i kyllingen og kok opp igjen. Rør inn hakket koriander helt til slutt.

Min vri:
Jeg marinerte kyllingen i noen timer i kjøleskap, og stekte bitene deretter i panna. Lot dem steke noen minutter, slik at de ble halvveis gjennomstekte. Tok deretter å tredde bitene på små trespyd sammen med diverse grønnsaker. Jeg brukte rød og grønn paprika, squash, rød løk og tynne skiver av gulrot. La spydene deretter i en ildfast form, og etterstekte dem i 10 min ved 200 grader. Da ble kyllingen ferdigstekt, og grønnsakene passe. Kylling og grønnskaker har ulik steketid, så hvis man ikke forhåndssteker kyllingen får man enten rå kylling eller brente grønnsaker ;-)

Mens jeg laget kyllingspydene kokte jeg Quinoa i 20 min. Quinoa er et godt alternativ til ris. Jeg synes det smaker bedre og ser mer spennende ut på tallerkenen. Du får kjøpt det på helsekostbutikker. Rett før servering blandet jeg inn biter av agurk og litt frisk koriander.

På tallerkenen ser du Quinoa og kyllingspydene servert med den gode kryddersausen. Det ble skikkelig godt! Det var veldig enkelt!  Anbefales!

Legg inn en kommentar