Smak av trøndersk kulturarv

Sodd er en spesiell rett for de fleste trøndere. Den minner meg om bestemor og mange hyggelige middager. Bestemor laget sodd fra bunnen av, og da mener jeg virkelig fra bunnen! Ikke bare laget hun kjøttbollene selv, men om jeg ikke husker feil så laget hun til og med kjøttfarsen de var laget av. Det blir litt for avansert for meg, spesielt på en mandag ;-) Så jeg har kjøpt et spann med «Innherredssodd», som inneholder kjøttboller, kjøttbiter og kraft, som jeg bruker som en base.

Soddsuppe

Mulig det er juks, men resultatet blir godt og det går raskt og er enkelt. I Trøndelag får man kjøpt dette spannet på de fleste dagligvarebutikker. Det er ikke like enkelt utenfor Trøndelag, men sjekk Rema. De er eksportør av Trøndersk kultur ut over fylkesgrensene, og jeg tror jeg har sett dem ha dette på sine butikker i Oslo. Har ikke sjekket andre steder, men det samme er sikkert tilfelle i andre deler av landet…
Ingredienser:
1 spann Innherressodd
1 liter vann
2 terninger buljong
1 liten kålrot
2 store gulerøtter
en bit sellerirot
1 stor purreløk
1-2 poteter pr person
flatbrød
salt og pepper

Del grønnsakene i terninger og purren i skiver/biter.

Grønnsaker
Mister man en gulrotbit på gulvet er det fint noen rydder opp :-)

Teodor

Det beste er om man tiner spannet med Innherredssodd i kjøleskapet over natta. Hvis du ikke har mulighet til det så tin det 5 min på tineprogram i mikro og ha det deretter over i en stor kjele.

Hell i vannet og sett på høy varme på plata. Tilsett buljongen og rør. Isblokken vil gradvis smelte. Kjøttet skal ikke koke, bare trekke. Tilsett derfor grønnsakene med det samme, slik at de får nok tid til å bli myke. Kok nesten opp, reduser varmen og sett på lav varme. La det stå og trekke i ca 15 min, til grønnsakene er møre. Smak til med salt og pepper.

Serveres med kokte poteter (legg en kokt potet i hvert serveringsfat og del den i biter) og flatbrød. Litt Gastromat bør man også ha på bordet. Noe annet ville vært utenkelig for bestemor :-)

Soddsuppe

One Comment

  1. Margrethe

    Det varmer ett trønderhjerte å se sodd i en matblogg, og det gjør ingenting å pimpe opp ei bøtte med Innherreds Sodd, det kan den gjerne trenge siden den kan bli litt tam :) Jeg er i tillegg oppsfostra med melboller i.Kan jeg utfordre deg? Prøv Viestad sin soddoppskrift? Jeg har ikke turt selv enda, ser for meg at dette kan ta en dag :)Du finner den her: http://dinmat.adressa.no/Temasider/Artikler/Tradisjonsmat/Norsk-tradisjonsmat/Tr%C3%B8-i-deg-tr%C3%B8ndersodd!

Legg inn en kommentar