Monsterbrød

Jeg kaller dette for et monsterbrød, fordi det blir stort som et fjell. Det er derfor perfekt om man får gjester. Hvis ikke kan det deles i biter og fryses ned. Det kunne også vært kalt latmannsbrød, da det er lett og enkelt å lage. Ingen elting. Men for å lage det behøver du en kjøkkenmaskin type Kenwood eller tilsvarende (som har eltekrok) og en stor jerngryte (min er 28 cm i diameter). Ellers behøver man bare mel, vann, gjær og salt :-)  Dette er et veldig godt brød, med sprø og god skorpe!

Ingredienser:
1 kg mel (gjerne 1/4 speltmel, 1/4 havregryn, 1/4 hvetemel, 1/4 rugmel. Men du kan bruke det du har. Gjerne noe grovt og noe fint. Hvis du bruker bare grovt mel vil ikke brødet heve like godt. (Jeg pleier å bruke ca 1/3 med hvetemel)
8 dl vann
3 ts salt
1 pose tørrgjær

Slik gjør du:
Ingrediensene bør være romtempererte før du starter. Vannet bør være 38-40 grader. Bland alle ingrediensene i bollen, og la maskinen røre det sammen med eltekroken. La den stå å elte i 5-10 minutter. Deigen vil være ganske bløt nå, men det er bare en fordel for hevingen. Dekk med plast og la bollen stå til heving på et lunt sted i minst en halvtime. Jeg er så lat at jeg bare lar bollen stå i Kenwoodmaskina, tar opp eltekroken, og legger et lokk over bollen… Da står den klar til runde 2 :-)

Sett så bollen tilbake i maskina, og la den elte deigen sammen igjen i noen minutter. Tilsett så litt (bare litt) mer mel, til deigen henger godt sammen. Den skal ikke sige helt utover for da er den for løs. Når den har fått passe konsistens heller du den over på ei fjøl. Brett deigen noen ganger  slik man gjør når man lager «no knead brød» (for bilder og beskrivelse se denne linken her).

Etter at du har brettet deigen noen ganger, snur du den oppned og dekker med bakebollen. Deigen skal ligge på fjøla og heve. Dette er viktig hvis ikke blir det vanskelig å få den opp i gryta :-)  La den stå i ca 1 time.

Sett så stekeoven på 250 grader, og sett jerngryta i ovnen slik at den varmes opp med den (du skal ikke smøre gryta). Når ovnen har nådd 250 grader tar du ut gryta og «bikker» deigen opp i den. Det som var ned på fjøla, skal nå opp.  Prøv å få den til å ligge midt i gryta. Dekk med lokk (pass på at du ikke bruker lokk med trehåndtak eller plasthåndtak!). Om du ikke har lokk som tåler å være i ovnen, dekk godt med aluminiumsfolie (gjerne flere lag). Sett så gryta så raskt som mulig inn i ovnen igjen. La den stå 35 min på 250 grader. Ta så av lokket, og stek videre på 220 grader i 20 minutter.

Og vips: veldig stort brød, med ganske lite jobb :-)

 

Legg inn en kommentar