Helstekt kalkunbryst


Kalkunbryst er et flott alternativ til å steke en hel kalkun. Det passer godt om man er få personer, og ikke har bruk for mange kg kjøtt…  I tillegg er det enklere og raskere å lage, og det er lettere å lykkes med det. Man har et jevnt stykke å steke, i stede for en stor fulg. Utfordringen med å steke en hel kalkun er at de ulike delene på kalkunen behøver ulik steketid, men ettersom alt henger sammen er det vanskelig å få det til. Noe blir understekt og noe overstekt. Kalkunbryst selges ferskt i kjøledisken, du slipper og tine det og steketiden er bare ca 40 minutter. Og smaken er minst like god. Dette er det beste stykket på kalkunen, og det er MYE lettere å få til pene skiver også. Et veldig godt alternativ spør du meg :-)

Her har jeg fylt kalkunbrystet med ost og svisker, men du kan også la det være. Da får du penere skiver. Oppskriften under er for 2-3 porsjoner hvis den spises alene. Hvis du planlegger en 3-retter med forrett og dessert, kan den passe som hovedrett for 4 personer. Er dere bare to så er det også fint… Da får du kanskje rester, og skiver av kalkun er perfekt som pålegg til neste dags frokost!

Du trenger
Ca 500-600 g kalkunfilet
Ca 10 svisker
1 pakke blåmuggost
1 pakke bacon (som er i lange strimler) (Eller du kan også bruke Seranoskinke)

Dette kan gjøres klart på forhånd slik at kun steking gjenstår:
Bruk en skarp kniv og lag et snitt inn i midten av fileten. Skjær nesten helt igjennom, men pass på at du ikke deler den i to. Brett den opp som en ”bok”, og legg svisker og skiver av blåmuggost i midten. Brett den sammen, og surr baconstrimler rundt, slik at det blir en pakke. Prøv å få stykket mest mulig jevnt.  Nå kan den legges klar i en smurt ildfast form, og settes i kjøleskapet til rett før den skal stekes. Stekes ved 200 grader i 40 min. Ta formen ut av ovnen, dekk den med et stykke aluminiumsfolie og la den hvile i 10-15 min, før den skjæres opp i pene skiver og serveres.

Sammen med kalkun er det godt med en lun potetsalat, som du gjerne kan lage etter denne oppskriften her.

 

 

2 Comments

  1. Hei, så bra side og inspirerende oppskrifter. Vi tenker å lage den fylte kalkunfilet en med bacon, men min kjære er veldig glad i saus. Har du noen tips til en saus vi kan lage til?

    Hilde

    • Jeg pleier som oftest lage en enkel saus, gjerne med litt vin og sjy fra stekingen. Slik pleier jeg gjøre det: Smelter litt smør i en liten kjele, som står på middels varme. Tilsetter litt finhakket løk. Lar denne surre blank. Tilsetter så litt av den vinen jeg tenker servere til maten (ca 1 dl). Om du ikke skal bruke vin kan du tilsette en spiseskje balsamico og litt vann. La det stå og putre noen minutter. Tilsett så det som finnes av stekesjy fra kjøttet. Gi det et oppkok, tilsett en skje med smør (viktig at det er Meierismør) og smak til med salt og pepper.

Legg inn en kommentar