No knead brød med gulrot og masse frø – saftig og godt!

Jeg er veldig glad i «No-knead» brød. Det er både artig og enkelt å lage det, og resultatet blir så proft og godt!
brød no knead
Her har jeg eksperimentert med revet gulrot i deigen. Dette fordi jeg tidligere har kjøpt brød fra bakeri med gulrot i, og det har vært supergodt. Nå finnes det dessverre ikke lenger å få tak i her, så jeg må prøve på lage min egen variant. Har også tilsatt ulike frø, for å gjøre det smaksrikt og spennende.

Ta en stor bolle og bland sammen følgende:

1 revet gulrot
1/2 dl linfrø
1/2 dl sesamfrø
1/2 dl solsikkefrø
1/2 dl gresskarkjerner
2 dl finmalt rugmel
2 dl grovt finmalt hvetemel
2,5 dl vanlig fint hvetemel
1/2 ts tørrgjør
1 1/2 ts salt
4 dl vann

Resultatet blir en ganske bløt deig. Dekk bollen med plast, og sett den i et hjørne på kjøkkenbenken. Den skal stå i vanlig romtemperatur. La den stå i 12-18 timer. Jeg rører gjerne sammen en slik deig før jeg legger meg, da er den klar til å stekes etter jobb neste dag.

Dagen etter:
Ta et bakepapir eller kjøkkenhåndkle og dekk det med et tynt lag hvetemel. Hell så deigen ned på det, og bruk en slikkepott til å brette det inn til midten, fra hver side.

brød no knead

Snu så deigen slik at den blir liggende med bretten ned. Det er viktig at det er mel under den, slik at den ikke fester seg til underlaget.

brød no knead

Dekk den så med bakebollen, og la den ligge og hvile i to timer. Jeg bruker en timer, som jeg setter på 90 min.

brød no knead

Etter 90 min setter du stekeovnen på 250 grader og setter en stor svartkjele inn i oven. Dette fordi både ovn og kjelen skal bli glovarme til deigen har hvilt ferdig.

Etter at det har gått en halvtime tar du ut kjelen. Pass på, det er veldig varmt :-)  Børst vekk mel fra rundt deigen, og ta tak i bakepapiret forsiktig. Du skal nå bikke deigen over i kjelen. Sett så på et lokk på kjelen og sette det inn i ovnen.

brød no knead

Det skal steke i 30 min på 250 grader med lokk på, og deretter 15 min uten lokk på 220 grader.  Resultatet er et fantastisk brød :-)

6 Comments

 1. sammensurimshuset

  Hey…Dette er den første no-knead brødet jeg har sett som faktisk virker gjennomførbart! jeg liker ikke fint mel. det gjør rare ting med magen min. men alle andre no-kneads jeg har sett har vært loff.hvor grovt kan det gjøres? kan man f.eks bruke grov rug eller byggmel?hilsen Marit

 2. Ingunn

  Helt enig, jeg liker loff dårlig og de fleste brød jeg lager er ganske grove. Elsker no-knead brød, og lager grove varianter av det. Som oftest med nøtter og rosiner… noe jeg tviler på at du blir glad for ;-) Men dette er også godt. De fleste brødene jeg lager er 2/3 grovt. Hvis man bruker kun grovt mel blir det for tungt og kompakt. 2/3 er perfekt. Jeg bruker mest rug, men har også hatt i byggmel. Rug kan du bruke mye av, men bygg bør ikke være mer enn 1/3. Blir tørt og henger dårlig sammen hvis du bruker mer. Som regel lager jeg no-knead brød etter følgene oppskrift: 4 dl vann0,5 ts tørrgjær1,5 ts salt100 gram fint hvetemel400 gram grovt mel av ulike typer, avhengig av hva jeg har. Gjerne rug. Som du forstår blir brødene ofte forskjellige. Men nesten alltid gode, og artig med variasjon :-)

 3. Ingunn

  PS: i tillegg til ingrediensene over så tilsetter jeg ofte også frø eller nøtter av ulike slag. Tørket frukt er også godt. Som biter av tørket aprikos, rosiner osv. Men det avhenger selvsagt av hva du tåler/er allergisk mot.

 4. sammensurimshuset

  Eksperimentet er utført.og jeg er frelst!jeg ville gjerne følge orginaloppskrifta di men jeg er kronisk utålmodig og gjør om på alt fra strikkeoppskrifter til finere middager fordi jeg ikke har ingredienser eller tålmodighet til å gjøre som det står…Jeg liker frø rosiner og annet snacks i brød men er allergisk mot Nøtter så dem droppes kjapt… heheUansett…Jeg gjorde tre endringer:1) byggmel, i stedet for grov hvete2) jeg hadde ikke solsikkefrø men brukte CHIA frø (anbefales! høyt kalsium og omega3/6…)3) 1 ss maltekstrakt (pga at jeg liker smaken og fargen!)Gryta mi har trehåndtak så jeg måtte ta den ut av ovnen og begynne oppvarmingen på nytt pga stekt håndtak… :(men teflongryte funka bra det og… skal bruke ei mindre gryte neste gang pga at brødet ble en slags flataktig leiv….men smaken var knallgod!neste gang skal jeg ha i enda mer Chia, mer gresskarfrø, mer malt og bytte ut halvparten av vannet (kanskje alt vannet?) med naturellyoghurt. Naturellyoghurt bruker jeg alltid i rugbrød. et hjelper gjæra og gjør brødet mer holdbart. Jeg snuser også borti muligheten for å ha oppi 1/2 dl kli og øke vannmengden med tilsvarende…jeg spekulerer også på om det finnes en metode for å lage rundstuykker på denne måten…Syns det var litt prakk med den brettinga (ble bare kliss..) og lurer på om jeg bare skal velte hele deigen oppi gryta neste gang uten den siste 2-timers brette-heve prosessen…Men takk for oppskrifta… Jeg kommer nok til å bruke den som basis for mer bakst framover.Marit

 5. Konstanse

  Kan jeg bruke en keramikk gruyte med lokk isteden om jeg ikke har jernegryte?

Legg inn en kommentar