Pai med spinat, soltørkede tomater og oliven

Første gang jeg så denne paien må være for 10-15 år siden, i en reklame for Jarlsbergost. Det er sjelden jeg faller for oppskrifter i reklamer, men denne prøvde jeg, og den var en vinner. Jeg vet ikke om Jarlsberg har funnet den opp, eller bare adoptert den, men den smaker faktisk aller best med Jarlsberg, og masse av den  ;-)
Pai med salat
Dette er perfekt mat å lage hvis man skal ha gjester, som foreksempel et  venninnelag. Du kan gjøre klart det meste på forhånd, og kun ha igjen å sette sammen paien før gjestene kommer. Paien har masse smak, og er veldig god sammen med en crispy salat.

Min oppskrift under er identisk med Jarlsbergoppskriften når det gjelder fyllet. Men jeg har modifisert paideigen. Det er fordi jeg har forsøkt å gjøre den litt sunnere. Opprinnelig bestod den av 150 g smør, 3 dl vanlig hvetemel og 2 ss vann. Jeg synes paibunnen basert på oppskriften under ble vel så god, og så er den sunn da…

Paideig:
50 g smør
50 g Vita lett hjertegod margarin
ca 100 g/1 dl mager kesam
1,5 dl siktet hvetemel
1,5 dl fullkorns hvetemel

Paideig

Bland først sammen smøret med siktet hvetemel. Du må bruke hendene til å kna det sammen med. Tilsett så resten og kna det sammen til en fin deig. Lag gjerne paideigen i god tid, slik at den kan ligge litt i kjøleskapet før den skal brukes (kan lages kvelden før).

Sett stekovnen på 200 grader.
Tykk utover paideigen i en godt smurt paiform (bruk meierismør). Pass på å trykk deigen god oppover kantene. Prikk bunnen med en gaffel. Paibunnen skal forhåndsstekes i 10 min på 200 grader. Pass på at den ikke blir brent. Den kan godt stå litt etter at den er tatt ut, før du gjør ferdig resten.

Fyll:
250 g fersk spinat
1-2 rød løk delt i skiver

Stek først spinaten (i litt smør), slik at vann fordamper fra den. 250 g spinat ser mye ut når du starter, men det er fasinerende å se hvor lite som blir igjen når du steker den. Legg spinaten over på en tallerken dekket med kjøkkenpapir (som trekker til seg litt av vesken). Surr så løken på svak varme et par minutter. Fordel så spinat og løk over paibunnen.

 

Pai med rød løk og spinat

 

Legg så følgende på paien:

100 g myke soltørkede tomater
50 oliven, delt i skiver
250 g revet ost

Rør sammen en blanding av: 
4 egg
1 dl matfløte
1,5 dl melk
1 ts salt
1/2 ts pepper
Hell blandingen av over paien.

Stekes ved 175 g i 35 – 40 min

Paien kan gjerne stå og hvile litt før servering. Hvis du lager den før du får gjester kan du pakke den inn i aluminiumsfolie og dekke med et kjøkkenhåndkle. Den kan gjerne være lun ved servering.

Pai

6 Comments

 1. kokebokprosjektet

  Pai er bare skikkelig, skikkelig godt. Perfekt gjestemat er det også!

 2. Ingunn

  Helt enig :-) Og anbefaler å prøve denne bunnen. Ble skikkelig god, og litt mer å tygge på.

 3. Monica

  Den så kjempe god ut!

 4. Ingunn

  Ja, den anbefales :-) Blir alltid vellykket

 5. Denne laget du i Rosenborggata! Husker den fortsatt:-)

 6. Ingunn

  Hei Anne :-) Ja dette er en kjær gammel klassiker ;-)

Legg inn en kommentar