Hva med å lage en skikkelig god hjemmelaget hamburger i dag?

Ute er det litt hufsete og kaldt, og det er en ganske vanlig dag i februar. Da smaker det ekstra godt med en saftig og smakfull hjemmelaget hamburger! Denne er laget av karbonadedeig med lite fett. Her er det også grovt hjemmebakt hamburgerbrød, to ulike sauser og masse godt tilbehør!
Skal man først lage skikkelig hjemmelaga hamburger, er det også stas å ha gode hjemmelaga hamburgerbrød. Man kan gjerne lage mange og fryse ned til senere, så går det raskere neste gang. Hvis du ikke har tid eller lyst til å lage hamburgerbrød, kan du bruke et godt stykke brød i stedet. Da ville jeg kun ha hatt brød nederst, og bygget en hamburgersandwish av det. Blir kjempegodt det også, og går veldig fort. I såfall hopper du over det som står under om hamburgerbrød og går rett på det som handler om burgeren :-)

 

Grove hamburgerbrød (4 stk)
75 g grovbakstmel
75 g fint mel (jeg brukte spelt, men du kan også velge hvetemel)
1 ts salt
1 ts tørrgjær
1 dl vann (til passe deig)
Bland sammen ingrediensene. Deigen skal være litt klissete. Strø over sesamfrø.  Sett til heving på et lunt sted, min en time. Jeg har her brukt små ildfaste former som egentlig er beregnet på tapas, men man kan også lage dem uten form.
Når den har hevet ferdig, former du flate hamburgerbrød på en plate, eller ha i form. Etterhev i ca 40 min. Stekes ved 200 grader i ca 15 min.
Potetbåter
Hvis du vil servere burgerne med bakte potetbåter, bør du sette dem i ovnen før du lager burgerne. De trenger en halvtime i ovnen. Bruk små poteter, gjerne Amandiepoteter, som du deler i fire slik at det blir båter. Legg dem i en pose og ha i litt olivenolje, uter, salt og pepper og bland godt. Hell dem deretter på en stekeplate dekt med bakepapir, og stek dem på 200 grader i 30 min.
Hamburgere (4 stk)
400 g karbonadedeig
1 egg
1 ts salt
0,5 ts pepper
1 ss hakket sylteagurk
1 ss ketchup (gjerne hjemmelaget :-)
1 fedd hvitløk
1 sjalottløk
Hakk løk og hvitløk og ha det i en bolle, sammen med karbonadedeigen og de andre ingrediensene. Bland godt til en fin deig. Bruk gjerne hendene til å kna den skikkelig sammen.
Form kaker som du steker ved medium sterk varme i smør i en stekepanne. Du kan lage 4 store hamburgere, eller 8 små avhengig av hvordan du vil bygge hamburgeren din.
Jeg laget to kaker pr burger, for å kunne bygge en høy og tøff burger slik som Dagobert på bildet til høyre :-)
Jeg stekte fire kaker av gangen. De jeg stekte først pakket jeg inn i aluminiumsfolie for å holde dem varme, mens jeg stekte ferdig andre runde.
Tilbehør
Mens burgerne steker gjør du klart tilbehøret. Her er noen forslag:
  • Skiver av tomat
  • Sylteagurk
  • Ringer av rød løk
  • Jarlsbergost og blåmuggost
  • Vårløk
Jeg laget også to gode sauser
Lys hamburgerdressing
1 dl mager kesam naturell
1 fedd hvitløk hakket i små biter
2 ss hakket frisk gressløk
2 ss hakket sylteagurk
Blandes sammen, og kan gjerne stå litt, slik at smaken setter seg.
Jeg laget også ketchup, men det må man gjøre på forhånd. Den holder seg i flere uker, så den kan man ha glede av til flere måltider. Du finner oppskrift på hjemmelaget ketchup med chili her

Servering
Slik bygget jeg hamburgeren min:  Først nedre del av brødet, som jeg smurte med den hvite dressingen. Så ett lag salat, noen skiver tomat, en hamburger, litt ketchup, sylteagurk løk, mer salat, tomat, en ny burger, blåmuggost, salat og brød på toppen. Stikk gjerne et trespyd gjennom burgeren for å holde den på plass.

Her servert med potetbåter, som er bakt i ovnen i 30 min.

Legg inn en kommentar