Jeg vet det er sjokkerende, men det er faktisk mulig… å selv lage pepperkakedeig. Av en eller annen mystisk grunn har det blitt populært å kjøpe dette ferdig. Hvorfor stiller jeg meg litt uforstående til. Det tar 10 minutter å lage den selv, og da vet man hva den inneholder. Bedre på smak synes jeg også de blir. Så da skulle valget være enkelt? :-)
Denne oppskriften gir nok pepperkaker til å fylle en boks. Omtrent like mye deig som i de ferdige boksene. Om du skal i gang med et større prosjekt, som å lage pepperkakehus, bør du doble eller tredoble oppskriften så du har nok. Litt avhengig av størrelsen på det du skal lage, og på hvor mange mislykkede forsøk det blir…
![Sett deigen kjølig før bruk. Oppbevar den gjerne i en boks i kjøleskapet, over natten eller lenger.](https://i2.wp.com/www.minmiddag.no/wp-content/uploads/2016/10/IMG_0143.jpg?resize=587%2C440)
Du trenger
- 4 ss sirup
- 100 g sukker
- 160 g smør
- 1 ts kanel
- 1 ts finmalt nellik
- 1 ts finmalt ingefær
- 1 medium egg
- 250 g hvetemel
- 1 ts bakepulver
Slik gjør du
- Finn fram ei stor gryte og ha i sirup, sukker, smør, kanel, nellik og ingefær
- Kok opp under omrøring, slik at sukkeret løser seg opp.
- Ta av plata og la det avkjøle seg. Fyll gjerne vann i oppvasken og sett gryta oppi, slik at det går raskere.
- Når det er avkjølt tilsetter du mel, bakepulver og egget. Rør det godt sammen.
- Legg deigen i kjøleskap før bruk. Jeg synes det er mest praktisk å lage deigen kvelden før, slik at den er avkjølt og klar til bruk dagen etter. Oppbevar i tett plastboks, så står den seg i flere dager i kjøleskapet.
- Kakene stekes ved 200 grader i ca 5 minutter, til de er passe brune. Stå ved ovnen og følg med de siste minuttene. De kan raskt bli for mye stekt.