Slik lykkes du med lutefisken

Lutefisk er en tradisjonsrik rett rundt juletider her i Trøndelag og noe mange gleder seg veldig til. Selv hatet jeg det intenst da jeg var lita, mye på grunn av at den stort sett var blank og dissende i konsistensen. I senere år har jeg erfart at den slett ikke behøver være sånn. Jeg foretrekker at den ser ut som fisk, og at den har en tørrere og mer fiskeaktig konsistens. Vil jeg ha gele kjøper jeg heller noe fra Freia :-) Så her vil jeg dele mine beste råd for å få «tørr» og fin lutefisk, som ikke ser ut som gele.

Her er fine stykker av lutefisk som nettopp er blitt saltet
Her er fine stykker av lutefisk som nettopp er blitt saltet

Mine beste råd for å lykkes med lutefisk:

  1. Kjøp bra råvare
    Som med alt annet er det vanskelig å lykkes dersom utgangspunket er dårlig. Jeg kjøper de beste stykkene jeg finner i ferskvaredisken. Du kan også finne bra lutefisk vakumpakket, men jeg synes personlig det da er vanskelig å se hvordan fisken er. Når jeg ser i ferskvaredisken så velger jeg helst midtstykker, og de skal se tørre og fine ut. Hør gjerne med de som jobber der, og be om hjelp til å velge de beste stykkene. Man må oftest betale litt mer om man kun vil ha midtstykker, men det er det ofte verdt. Det blir uansett lite igjen av de tynneste sidene etter steking.
  2. La den ligge en time med MYE salt
    Finn fram langpanne og legg en rist over den. Legg stykkene på rista og strø over rikelig med salt. Når du tror du har hatt på rikelig tar du på litt mer. Dette saltet skal skylles av senere og ikke spises, så du behøver ikke bekymre deg over for stort saltinntak. La fisken ligge med saltet i en times tid.  Du vil se at veske pipler ut av fisken i løpet av den timen den ligger med saltet. Dette er et veldig viktig punkt som det oftest slurves med. Når fisken ligger med salt på så suges veske ut av fisken, og det er veldig viktig for at den skal få fast og fin konsistens etter steking.
  3. Sett stekeovnen på 200 grader
  4. Skyll av saltet og strø på litt nytt salt
    Skyll ett og ett fiskestykke under kaldt rennende vann, slik at alt saltet skylles av. Skyll langpanna og legg risten tilbake på den. Legg så lutefisken på rista, og ha på litt nytt salt på hvert stykke.
  5. Dekk med aluminiumsfolie
    Pass på at folien dekker godt, og at det er pakket tett rundt kantene. Fordelen med at fisken ligger på rista er at veske som trekker ut av fisken under steking vil dryppe ned i langpanna under, slik at fisken bakes og ikke koker i sin egen veske.
  6. Sett fisken i ovnen
    og la den stå der i 40 minutter. Ta så av folien og se om fisken er ferdig. Hvis den har flaket seg og ser fin ut er den klar. Den kan eventuelt stå litt til uten folien på, da fordamper mer veske og den vil bli tørrere. Noen ganger kan det være behov for det, men stort sett er fisken flott og klar til å spises etter 40 minutter.
  7. Server umiddelbart, med ønsket tilbehør.

stekt lutefisk

Til lutefisk serveres mye forskjellig. Noen ønsker kun poteter til. Selv må jeg ha tynnlæms (tynn lefse), meierismør, mandelpotet og litt bacon. Andre foretrekker flatbrød, ertestuing, revet brunost, sirup etc. Dette kommer vel an på hva man har vokst opp med, og smak og behag.

Til lutefisk foretrekker jeg øl, gjerne Skoddehav fra Kinn. Den er har mye sødme, og det synes jeg passer fint til fisken. Men du kan også prøve med champagne, som stort sett passer til alt.

 

 

Legg inn en kommentar