Rå Salmalaks på sitrussalat og gin emulsjon

Dette er den siste av de tre oppskriftene jeg skulle teste ut i forbindelse med SalmaChef-finalen. Oppskriften er sendt inn av Maria Lund.

Den består av følgende ingredienser (til 1 porsjon):
60 gr SALMA
3 ss Gin
1-2 dl Sitrus reduksjon
8 eggeplomme
1 liter rapsolje/solsikkeolje
1/8 Augurk
1 Reddik
1/4 Fennikel
4 Aspergis bønner
2 stilker Dill
10 stk Fileter av sitrusfrukter( Sitron, lime, grapefrukt og appelsin)
1 håndfull Salater (Golden frizzy, radicchio rhubrab og rosso)

Min spontane reaksjon etter å ha lest oppskriften er: wtf… 1 liter olje? 1 liter? Til 1 porsjon?  Det kan da umulig stemme? Den eneste forklaringen jeg kunne finne var at innsender bare har laget denne oppskriften til mange, og derfor pleide å lage en stor porsjon. I følge bildet så skal ikke laksen «bade» i saus, men det er helt over noen skjeer. Da kan det ikke være nødvendig å lage så mye saus. Jeg hallverte derfor oppskriften på gin emulsjon.

Jeg startet med å lage sitrus reduksjon. Jeg hadde kjøpt inn sitron,lime, grapefrukt og appelsin, og laget fine fillettskiver av disse. Restene presset jeg og hadde i en kjele, kokte opp og lot det redusere til det halve. Deretter helte jeg sitrusblandingen over i en bolle og lot den avkjøle litt. Brukte 1 dl sitrusreduksjon. Tilsatt i den 4 eggeplommer og 1,5 ss gin. Pisket det godt sammen, og holdt bollen over en kjele med kokende vann (vannbad). Pisket godt mens det ble varmet opp.

Når det begynte å skumme fint, begynte jeg å spe med oljen (brukte 0,5 liter rapsolje). Pisket godt hele tiden. Blandingen tyknet til en fin saus. I følge oppskriften skal man smake til med sitrusreduksjon, gin og einebær. Jeg er litt usikker på hva sausen skal smake, så jeg var forsiktig med å avvike fra oppskriften. Syntes den først og fremst smakte olje. Ikke så rart, den inneholder store mengder av dette.

Jeg delte så reddik, fennikel og agurk i svært tynne skiver. Aspargesbønnene ble blansjert og avkjølt i kaldt vann. Danderte så den vaskede salaten, sitrusskivene og de andre grønnsakene på en tallerken. Helte så litt av gin emulsjonen over salaten, før jeg la tynne skiver av laks på toppen.

Min vurdering av oppskriften: 
For min del synes jeg det blir litt for mye sitrus. Det er godt med litt sitrus sammen med laks, men her syntes jeg det ble litt for mye. Kunne med fordel bare vært brukt tynne skiver av appelsin, og droppet lime og grapefrukt helt. Gin emulsjonen synes jeg smakte for mye av olje. Det er også en svakhet i oppskriften at mengden man lager ikke står i forhold til porsjonen. Alle ingrediensene i listen er for 1 porsjon, bortsett fra det som gjelder emulsjonen. Den er nok til 20. Nå har jeg nettopp spist min porsjon, og lurer på hva jeg skal gjøre med den drøye halvliteren jeg har igjen… Gode forslag mottas med takk ;-)

 

 

Legg inn en kommentar