Slik gikk jeg ned 10 kg uten slanking

Nå er det gått akkurat et år siden jeg bestemte meg for at «nå får det være nok tull» og at det var på tide å skjerpe kostholdet. Det hadde sklidd ut over flere år, spesielt etter at jeg fikk sønnen min. I den første tiden var det aldri tid til å lage noe skikkelig og ikke tid til å sette seg ned og kose seg med det. Derfor ble det mye småspising. Og så fortsatte det sånn. Jeg syntes ikke vekt og kropp var så viktig heller og hadde et annet fokus. Men ved nyttår i fjor krøp nålen på badevekta mot 70 kg… og det er for mye for meg. Kiloene var også samlet som et belte rundt livet, og forårsaket at ingen klær satt som de skulle og longs rullet ned på en så irriterende måte som bare longs kan. Så da bestemte jeg meg for at nå har det vært nok tull, nå skal dette gjøres noe med. Jeg leste da også tilfeldigvis en bloggsak hos http://tjomlid.com som skrev om hvordan han hadde brukt Appen Lifesum, og jeg ble inspirert til å prøve den jeg også.

På slankekur i januar
Så i januar i fjor var jeg på «slankekur» og brukte Lifesum-Appen. Jeg lærte mye av å bruke denne Appen og fikk mange a-ha-opplevelser. Det første jeg undersøkte var hvor mye næring kroppen min trenger pr dag, og fant ut at det var lavere enn jeg har trodd. Jeg trodde at kvinner trenger ca 2000 kallorier pr døgn, men det er betydelig mer enn jeg behøver. Kanskje det var det det jeg brukte da jeg var 20 år, men som dame på 40+ er næringsbehovet mitt pr døgn nå på ca 1600. Det er viktig å sette seg inn i hvor mye man faktisk trenger før man begynner. Ved å logge det jeg spiste i Appen fikk jeg også tilbakemeldinger på hvor godt kosten min var sammensatt med ulike næringsstoffer, og hva jeg eventuelt fikk i meg for lite av. Ofte var tilbakemeldingen at jeg fikk i meg for lite fett. Helt fra jeg var i tenårene har fett vært «fienden» og det å begynne å tenke at fett også er noe man trenger opplevdes rart.

Trening
Jeg har tenkt at det å slanke seg/endre kosthold henger tett sammen med trening. Det er mye fokus på dette i Norge. Når vi ser de typiske januarreklamene om slankere livsstil så er det alltid fokus på trening. Men man behøver ikke trene for å gå ned i vekt. Det er hva vi spiser som først og fremst bestemmer hvor mye vi veier. For meg var dette avgjørende. Det er lettere å endre en ting enn to ting på en gang. Det betyr ikke at jeg er motstander av fysisk aktivitet. Det er mange andre helsemessige fordeler av økt aktivitet, men dersom målet er vektreduksjon er det kosten som må legges om.

Sluttet å slanke meg – men fortsatte å gå ned
I løpet av januar i fjor gikk jeg ned en kilo eller to. Ikke noe voldsomt. Og etter å ha registrert alt jeg spiste i Appen en måneds tid så var jeg lei. Så jeg sluttet å bruke den og jeg sluttet å slanke meg. Men vekten fortsatte å gå ned. Det jeg hadde lært i løpet av januar hadde jeg tatt med meg videre. Jeg fortsatte å spise omtrent samme type mat og omtrent samme mengde, og vekten fortsatte å gå ned. Når juni kom hadde jeg gått ned 10 kg. Det var som om jeg hadde knekt en kode. Jeg syntes det var en veldig artig opplevelse, for det gikk av seg selv. Jeg følte ikke at jeg ofret noe. Hadde jeg visst at det var så enkelt skulle jeg gjort det for lenge siden.

Dette gjorde jeg:

 • Jeg kuttet i starten ut alt godteri, kaker, potetgull, kjeks etc. Jeg definerte denne type ting som «tull» og noe som bør unngås. Etter hvert har jeg innført litt godteri igjen, men i små mengder.
 • Spiste mer «ordentlig» mat. Spiste mer rene stykker av fisk, kjøtt, kylling. Unngikk blandingspodukter og hel og halvfabrikater.
 • Sluttet å kjøpe brød og andre ferdige brødprodukter. Bakte brød selv som var 3/4 grovt.
 • Unngikk ting som hovedsaklig inneholder finmalt hvetemel.
 • Spiste mye egg og peanøttsmør (den sunne sorten med 99,7% peanøtter) som pålegg. Ikke bare fordi det er sunt, men også fordi det er det beste jeg vet :-)
 • Spiste mer enn før. Spiste skikkelige porsjoner av ordentlig mat. Det er lettere å unngå småspising hvis du er mett.
 • Spiste mer poteter enn tidligere.
 • Unngikk flytende kallorier. Kjøper aldri saft, juice eller brus med sukker.

Bildene under er av typiske måltider jeg hadde i januar, da jeg var på «slankekur» og brukte Lifesum. Jeg tok bildene fordi jeg syntes det var så morsomt at dette var «slankemåltider». Jeg syntes det var store porsjoner og god mat. Dette er da heller ikke slankemat, men sunn og ordentlig mat som passer i et godt kosthold.

Typisk frokost. To skiver grovt,hjemmebakt brød, peanøttsmør, syltetøy, egg og kaffelatte (laget med skummet melk).
Sunn middag: biff av ytrefilet, med ovnsbakte potetbåter, grønnsaker, salat og et glass rødvin.
Kveldsmat eller frokost. Grovbrød med peanøttsmør og syltetøy og en med Machegoost. Jordbær til dessert :-)

Dette overrasket meg:

 • Jeg trodde jeg måtte slutte å spise peanøttsmør når jeg skulle bli sunn. Men det viste seg at det er veldig sunt, så lenge du velger den typen som består av 99,7% peanøtter). Jeg bruker også et tynt lag syltetøy på toppen.
 • Poteter er sunnere enn jeg har tenkt. Det er en matvare jeg har unngått tidligere, nå har jeg blitt veldig glad i den.
 • Jeg har alltid visst at godteri er svært kalloririkt (det er jo noe alle vet), men jeg har ikke tenkt over hvor ekstremt mye det utgjør. Selv det man tror er små mengder kan ha stor betydning for vekta. Den viktigste endring jeg har gjort er å kutte ned på godteri og hvetebakst. Mat spiser jeg mer av. For meg utgjorde dette 10-11 kg.

Min erfaring er at man kan spise alt, men i ulik mengde. Hvis noe er svært kalloririkt og har lav næringsmessig verdi bør man innta minst mulig av det. Hvis man i tillegg ikke synes det er spesielt godt bør man droppe det helt. Derfor spiser jeg overhode ikke skolebrød. Synes ikke det er spesielt godt, det har ingen nytteverdi for kroppen og er sykt kalloririkt. Men ostekake synes jeg er godt, så hvis noen har bursdag og det serveres ostekake så tar jeg et stykke (men ikke tre :-). Men verden er også full av ting som både smaker godt, har høy nytteverdi for kroppen og ikke er så kalloririkt. Tomat for eksempel. Jeg elsker tomat. Sist sommer dyrket jeg tomat for første gang i drivhus, og hadde åtte ulike typer. Det var snadder å gå innom der og spise tomat. Gleder meg til å dyrke det igjen til sommeren, men inntill da gleder jeg meg over alt som finnes å få kjøpt av grønt i butikken selv om det er januar.

 

Oppdatering: i etterkant av at jeg publiserte denne saken fikk jeg tilbakemeldinger fra flere som ønsket å høre mer konkret om hva jeg hadde spist, antall måltider mv. og flere tips til kosthold uten å telle kalorier. Jeg har derfor skrevet denne oppfølgingssaken: http://www.minmiddag.no/sunn-kost-uten-a-telle-kalorier/

 

 

Legg inn en kommentar