Grove rundstykker av spelt

Rundstykke spelt

Spelt var tidligere en svært viktig kornsort, og har vært dyrket her i nord i mer enn 4500 år. Spelt regnes som en av de opprinnelige kornartene og regnes derfor som mindre foredlet en dagens moderne hvetesorter. Spelt har et høyere proteininnhold enn vanlig hvete, og skal også ha høyere innhold av magnesium, sink, jern og kobber. Spelt regnes som en sunnere kornsort enn hvete, og gir også veldig god smak. Jeg bytter gjerne ut finmalt hvetemel med finmalt spelt. Den koster litt mer, men jeg tror vi får det igjen helsemessig.

Gode rundstykker med 100% spelt:
Dette er en stor porsjon som gir 4 fulle brett med rundstykker (8 pr brett)

1 kg sammalt speltmel
1 kg finmalt speltmel
1 liter vann
2 pk tørrgjær
1 ss sukker
4 ss honning
3 ts salt
2 gulrøtter (finrevet)

 

Slik gjør du:

Bland alt det tørre i en bolle (hold tilbake litt av det finmalte speltmelet, til du skal rulle ut rundstykkene), lag en fordypning i midten, og rør inn alt det våte. Jeg bruker Kenwood kjøkkenmaskin med eltekrok, og lar den stå og elte alt godt sammen i ca 10 minutter. Dekk bollen med plast og la det heve i minst en halvtime.

Etter forheving setter jeg bollen tilbake i maskina og lar den få elte deigen igjen et par minutter. Du kan også gjøre dette for hånd.

Del så opp i 32 leiver, og rull ut rundstykkene. Klipp gjerne et snitt i toppen av hvert rundstykke. Etterhev dem på et lunt sted i 30-40 minutter. Stekes i 10-15 minutter på 225 grader.

One Comment

  1. Ingeborg

    3 ss salt høres mye ut. Ts?

Legg inn en kommentar