Stort og godt rugbrød

Det er nå lenge siden jeg har lagt ut No knead brød her på bloggen. Det skyleds ikke at jeg ikke har laget det i mellomtiden, jeg lager det stadig vekk, men det ville blitt bare brød her om jeg skulle legge ut alle :-)

no knead bread
no knead bread

Jeg lager gjerne et slikt brød hver helg. Det er enkelt og tar lite tid. Setter deigen fredag eller lørdag kveld (tar bare noen minutter og er lite søl) og lager det ferdig neste morgen. Rundt lunsj har man da et stort velduftende brød i hus. Anbafaler alle som ikke har prøvd å lage et slikt brød om å prøve det. Det eneste du behøver å ha er en jerngryte med lokk eller en leiregryte. Og så ingrediensene da :-)

Det som er fint med no knead brød er at man slipper å kna brødet. Det er i det heletatt lite arbeid, og lite søl. Og så synes jeg brødet smaker bedre. Skropa blir veldig sprø, og selve brødet blir litt seigere og saftigere enn andre brød jeg har laget.

Dette brødet har jeg laget med en blanding av grovt rugmel, grovmelblanding og hvetemel. Det bør alltid være en del hvetemel i no knead brød, hvis ikke vil de ikke heve skikkelig, og blir tunge og flate (har prøvd :-)

Du starter kvelden før med å sette deigen. I dette brødet er det brukt: 

Ingredienser

 • 250 g sammalt rug grov
 • 250 g grovbakst melblanding
 • 500 g hvetemel av vårhvete
 • 1 ts tørrgjær
 • 1 ss honning
 • 3 ts salt
 • 7 dl vann

Directions

 1. Rør ut tørrgjær og honning i lunkent vann (37-40 grader). La det stå litt mens du finner fram de andre ingrediensene.
 2. Tilsett så det øvrige og rør sammen. Det skal ikke knas eller eltes, bare røres godt sammen. Dekk med et lokk eller med plast. Sett den i et lunt hjørne på kjøkkenbenken og la det stå der til neste dag (12-18 timer)
 3. Neste dag:
  Kjenn på konsistensen på deigen. Hvis den er er veldig fuktig og renner utover tilsetter du litt mer hvetemel. Strø ei fjøl godt med hvetemel, og hell deigen nedpå. Bruk en slikkepott tli å brette degien sammen flere ganger inn mot midten. Snu deigen slik at brettene vender ned på fjøla, sett bollen over. La den hvile i to timer.
 4. Etter 1,5 time setter du på ovnen på 250 grader. Sett gryta du skal steke brødet i inn i ovnen, slik at den blir glovarm. Ta den ut etter en halvtime og bikk deigen opp i den.
 5. Stekes på 250 grader under lokk i 30 min, ta så av lokket og reduser varmen til 220 grader og stek så videre i 15 minutter. Avkjøl på rist.

 

 

 

2 Comments

 1. «»Stort og godt rugbrød»
  Kan ikke se av oppskriften hvor lenge brødet ca. skal stekes etter at temperaturen er senket til 220 grader? Skulle gjerne ha prøvd oppskriften.

Legg inn en kommentar