Sunt brød av bygg og rug

Bygg er et av de aller sunneste og eldste kornslagene vi har. Det har mange positive helseeffekter som reduksjon av kolesterolnivå, bedret tarmfunksjonen og reduksjon av risikoen for enkelte kreftformer. Dette kan du lese mer om hos Opplysningskontoret for brød og korn. Bygg brukes i alt for liten grad til brødproduksjon i Norge. Årsaken til det er kanskje at bakeegenskapene ikke er like bra som for f.eks. hvetemel. Smaken på bygg er god, men det kan være vanskelig å få til et bra brød som henger godt sammen. Det anbefales å ikke bruke mer enn ca 40% bygg når man baker.

Jeg har brukt 40% bygg, 40% rug og 20% hvetemel i dette brødet. Det ble et veldig godt brød, som henger godt sammen. Et sunt brød, som passer både til matpakka eller bare med litt smør på sammen med middag.

Dette er et såkalt «no knead brød», som skal heve lenge, og ikke innebærer knaing. Det er lite jobb med dette brødet, men det tar litt tid. Heldigvis slipper man å være tilsted mens det skjer ;-)

Du trenger:
500 gram mel (200 g byggmel, 200 g rug, 100 g hvetemel )
20 g linfrø
0,5 ts tørrgjær
1,5 ts salt
4 dl vann

Slik gjør du:
Mål opp og ha melet i en bolle. Tilsett tørrgjær, salt og lunkent vann. Rør det godt sammen så det har blandet seg skikkelig. Dekk med plast og sett bollen i et lunt hjørne på kjøkkenet. Det kan også være lurt å sette en lapp på toppen hvor det står klokkeslettet for når du satte deigen. Den skal stå på benken i 12-18 timer. Dvs. Hvis du setter deigen i 8 tiden fredag kveld, så kan du bruke den fra kl 8 lørdag morgen. Eller hvis det er hverdag så kan det være greit å sette den rett før man legger seg, så kan den brukes når man kommer hjem fra jobb.

Etter 12-18 timer er deigen klar til å brukes. Strø ei fjøl godt med hvetemel, og hell deigen nedpå. Bruk en slikkepott tli å brette degien sammen flere ganger. Snu den og sett bollen over. La den hvile i to timer. Etter 1,5 time setter du på ovnen på 250 grader. Sett gryta du skal steke brødet i inn i ovnen, slik at den blir glovarm. Ta den ut etter en halvtime og bikk deigen opp i den. Stekes på 250 grader under lokk i 30 min, ta så av lokket og reduser varmen til 220 grader. Hvis du er usikker på framgangmåten jeg har beskrevet over, så kan du se på en video laget av Ina, som skriver bloggen «Mat på bordet». Videoen finner du her: video

Resultatet er et luftig brød med fin struktur

Legg inn en kommentar