Test av lavkarbo pizza

Det er mye fokos på lavkarbo for tiden, og jeg skal slett ikke kaste meg på den bølgen, men har her prøvd ut noen oppskrifter på pizza uten mel. Det kan være mange grunner til å prøve dette. Enten man er på lavkarbodiett, ikke tåler gluten eller får besøk av noen som ikke kan spise vanlig pizza. Det finnes mange oppskrifter på nett, og mange meninger om hva som fungerer og ikke. Jeg har prøvd ut to oppskrifter; en oppskrift med ost som bunn og en med en slags erstattningsdeig.

Alternativ 1: Porsjonspizza med Kavli ost i bunnen

Denne er helt uten karbohydrater, uten egg og uten noen former for mel. Resultatet var overraskende godt, og denne kommer jeg til å lage igjen. Perfekt som snacks når man får gjester, og enkelt og raskt å lage. Nesten som å lage ostesmørbrød. Fant inspirasjon til denne oppskriften her.

Lavkarbo minipizza med bunn av Kavli skivet pepperioni ost


Du trenger til 4 porsjoner:

Kvali ost i skiver, med pepperonismak (10 skiver i pakken, gir 10 minipizza)
200 gram karbonadedeig
1/2 løk, hakket
1/2 fedd hvitløk, knust og finhakket
1/2 boks hermetisk tomat
1 ts tomatpuré
6 Sjampinjong
1/2 rød paprika i biter
oregano
salt og pepper
1 ss mandelmel (valgfritt)
Skiver med Jarlsbergost, to per pizza til å ha på toppen av fyllet.

Slik gjør du:
Sett ovnen på 200 grader. Dekk en stekeplate med bakepapir og spre skivene med Kavli osteskivene utover. Forstek i ovnen til de begynner å bli gylne, ca 10 minutter. Når du forsteker så fordamper fuktigheten fra skivene, og de blir som sprø ostekjeks. Dersom de ikke er skikkelig sprø etter ti minutter, kan du snu dem og steke dem litt på den andre siden også. Bruk gjerne varmluft.

Jeg prøvde også å drysse litt mandelmel over skivene, og massere det ned i osten. Syntes det var lettre å få dem sprø da. Mandelmel skal ha den egenskapen at det suger til seg fuktighet, og det virket å fungere slik. Anbefaler derfor bruk av det.

Mens osteskivene steker lager du fyllet. Stek karbonadedeigen, som du korner i fine biter. Stek med løk og sopp. Tilsett så de andre ingrediensene, la det stå og putre på lav varme og smak til slutt til med krydderet. Du kan selvsagt lage et annet fyll, og bruke det du helst vil ha på pizza.

Fordel fyllet på skivene, legg to skiver ost på toppen og krydre med oregano. Stekes på 200 grader til osten har smeltet og fått en gyllen farge.

 

Alternativ nr 2:  Pizza med alternativ lavkarbo pizzabunn 

Oppskriften på denne bunnen fant jeg her. Denne lages som en røre, som smøres utover en stekeplate og skal forstekes før fyllet tas på. Brukte samme fyll som på minipizzaene over, så følg den oppskriften når det gjelder fyllet.

Det ferdige resultatet

Ingredienser til pizzabunn: 
1 dl revet ost
2 egg
1 ts salt
1 ts fiberhusk (fås kjøpt på Meny, Ulta og i helsekostbutikker)
1 toppet ss mandelmel (kjøpte dette i helsekostbutikk)
oregano
1/2 ts bakepulver
ca 1 dl vann

Slik gjør du:
Rør sammen alle ingrediensene. Hell røren over på en stekeplate dekket med bakepapir, og smør det utover til en jevn bunn. Forstek bunnen på 180 gader i ca 20 min.

Slik ser bunnen ut etter forsteking

Ta bunnen ut av ovnen, og skru opp varmen til 250 grader. Dekk bunnen med fyllet og med revet ost. Krydre på toppen. Etterstekes i ca 10 min på 250 grader. Pass på at den ikke blir brent, den skal bli gyllen og fin.

Serveres med en god salat

 

Evaluering av den store lavkarbo pizzaduellen: 

Minipizzaene ble en klar vinner. De var veldig gode, og superenkle og raske å lage. En av tingene vi likte godt med dem er at de er et helt eget konsept. De prøver ikke å være noe de ikke er. Med pizza nummer to er det veldig lett å sammenligne med vanlig pizza, ettersom den ser ut som det og prøver å være det. Den faller litt igjennom i sammenligningen. Men minipizzaene var artige, og kommer definitivt til å bli laget igjen. Spesielt som snacks. Ser for meg brett med slike på grillfester i sommer, sammen med utepils.

 

2 Comments

  1. Har akkurat kost meg med 6 stk (!) Kavlipizzaer. De var jammen gode! Jeg brukte type baconost, hadde ikke mandelmel. De ble likevel sprøe og gode! La med hell noen biter opprevet pepperoni på toppen :). Takk for oppskrift, disse lager jeg definitivt igjen!

Legg inn en kommentar