Rester av lammelår eller annet kjøtt? Lag en kjempegod gryte av restene!

Når man helsteker kjøtt, enten det er et lammelår, vilt eller storfekjøtt, så blir det gjerne litt igjen. Og dette  er verdifulle rester som bør brukes vel. En av de store fordelene med slike rester er at middagen dagen etter er halvveis ferdig før du starter!  Under følger oppskrift på to gryter, en med viltkjøtt/lam og en med storfekjøtt.

Dersom du har laget en god saus sammen med kjøttet, gjerne en rødvinssaus, så ta vare på den også. Legg kjøttet i kjøleskapet over natten, og del det i biter dagen etter. Hvis det ikke passer med restegryte dagen etter så kan restene fryses ned og brukes senere. Da pleier jeg dele kjøttet i biter, legge det i en plastboks og helle restene av sausen over. Tiner det så senere en gang i kjøleskap, og kjøttet vil da bli marinert i sausen.

Gryte med vilt-eller lammekjøtt:

Ingredienser (3-4 porsjoner):

ca 500 g rester av reinsdyrkjøtt eller lam
det du måtte ha av rester av rødvinssaus fra dagen før (kan sløyfes om du ikke har)
ca 300 g frisk sjampinjong
1 ss meiersmør
1 løk
1/2 rød paprika
1 gulrot
1 stilk selleri
1 dl rødvin
1 dl vann (ev. tilsett 1/2 buljongterning dersom du ikke har sausen)
2 dl seterrømme
1 ss tyttebærsyltetøy
1 ts timian
1/2 ts rosemarin (om du bruker lammekjøtt)
1/2 ts salt
litt nykvernet pepper

Slik gjør du:
1) Finn fram ei stor gryte og smelt 1 ss smør. Surr løken ett par minutter på medium varme. Skal ikke bli brunt, bare mykt. Tilsett så gultrot delt i halve tynne skiver, paprika i biter og selleri i skiver. La det surre i ett par minutter. Del sjampinjong i biter og tilsett i gryta. La alt stå og surre i 5 min.

2) Hell restene av saus opp i gryta. La kjøttet renne av seg på en tallerken, og pass på å få med så mye av den gode sausen som mulig. Tilsett så rødvin og vann. Dersom det var lite saus (eller du ikke hadde noe saus) så tilsett 1 dl vann ekstra og 1/2 buljongterning. La det koke opp og reduser varmen. La det stå og småkoke i noen minutter.

3) Når gulrotbitene er gjennomkokte (ta en smaksprøve) tilsetter du krydderet og rømmen. Rør godt, og kok det opp. Tilsett så kjøtet delt i biter, og 1 ss tyttebærsyltetøy. Kok opp, og reduser til minimum varme og la det stå og trekke litt slik at kjøttet blir varmt. Kjøttet er i utgangspunktet ferdigstekt, så det skal bare bli varmt. Hvis det står for lenge blir det viskelær. Smak til med salt og pepper.

Server med en frisk salat, ris eller poteter.

 

Biffgryte, med rester av storfekjøtt:

Ingredienser (3-4 porsjoner):

ca 500 g rester av biffkjøtt
300 g frisk sjampinjong
1 løk
2 fed hvitløk
2 ss olje
1 chilli
1 paprika
1 gulrot
2 tomater

2 ss tomatpuré
2 ss hvetemel
1,5 dl rødvin
1,5 dl kraft (el vann + buljong)
1 dl matfløte

1/5 dl rømme
1/2 ts salt
1/2 ts pepper

Slik gjør du:
1) Finn fram ei stor gryte og smelt 1 ss smør. Surr finhakket hvitløk og løk delt i store biter. La det surre ett par minutter på medium sterk varme. Skal ikke bli brunt, bare mykt. Del gulroten i tynne halve skiver, og lad dem surre med. Tilsett så paprika og sjampinjong i skiver og hakket chili. La det stå og surre litt på svak varme.

2) Del biffkjøttet i ganske store biter, og legg det klart på en tallerken.

3) Ta gryten av varmen og dryss hvetemelet over og rør det godt inn. Spe så med rødvin,  kraft (el vann + buljong), matfløte og tomatpureen. La det det koke opp, reduser varmen og la det stå å putre på svak varme i 10 minutter.

4) Tilsett rømmen og kjøttet. La det stå og trekke på lav varme under lokk i ca 5 minutter.  Smak til med salt og pepper.

Server med en frisk salat, ris eller poteter.

4 Comments

 1. Anna Synnøve

  Hei, har noen rester fra lammelår, som jeg har tenkt til å bruke til en lammefrikassé i morgen. Er derimot litt usikker på hvordan jeg best bør varme kjøttet uten å ødelegge det. Det er relativt godt stekt fra før, men skal jo naturligvis være varmt og smake ferskt når det serveres. Har du noen tips til hva jeg helst bør gjøre?

  • Hei!

   Jeg har ikke laget lammefrikasse, men laget i går moussaka med rester av lammelår og det gikk helt fint på tross av samme utfordring. Jeg ser det ligger en oppskrift på Matprat på lammefrikassé her: http://www.matprat.no/tradisjon/tradisjonelle-oppskrifter/lammefrikasse/

   Jeg ville modifisert oppskriften litt og gjort det som følger:

   1. Del kjøttet i serveringsstykker og legg det tilside på en tallerken.

   2. Kok opp vannet, og tilsett de oppdelte grønnsakene. Tilsett salt og en buljongterning. La grønnsakene småkoke i ca 10 min eller til de er møre.

   3. Lag sausen i samme gryte eller i en ny kjele. Kok opp kraften (hvis du mangler kraft får du erstatte denne med buljong eller fond) og tilsett meljevningen under stadig omrøring. La sausen småkoke i ca. 10 min.

   4. Tilsett kjøttet og gi det et lett oppkokk og la det stå og trekke i noen minutter. Tilsett dill og rømme, smak til med sitronsaft salt og pepper.

   Tror dette vil bli bra :-) Lykke til!

 2. Anne Østby

  Hei, ang. biffgryte med rester av storfekjøtt – hvor skal tomatene fra ingrediens-lista inn i prosessen?
  Mvh Anne

Legg inn en kommentar