Bondekost – potet i hvit saus med stekt bacon

Dette er skikkelig husmannskost, og en av min kjæres barndomsfavoritter. Dette er barnevennlig kost, også for voksne barn :-)
Potet i hvit saus med bacon

Du trenger (3-4) porsjoner:

10 -12 poteter (kokefaste poteter)
en bit bacon på 400-500 g
30 g smør
1/2 dl hvetemel
2 dl vann + buljong
2 dl melk
1 dl matfløte
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
1 vårløk

 

Slik gjør du:
1) Skjær baconet i 3-4 mm skiver og legg den på en stekeplate dekt med bakepapir. Stek dem i oven på 225 i 10-15 min. Snu dem halvveis. Når de er ferdigstekte legger du dem over i en serveringsbolle. Ta med stekefettet. Noen liker å dryppe litt av det over retten etter servering… :-)

2) Skrell potetene og del dem i store biter. Kok den i lettsaltet vann i nesten 10 min, til de er nesten ferdige. De skal ikke falle fra hverandre. Hvis potetene er ferdige før alt annet, heller du av vannet og setter den tilside med lokk på kjelen.

3) Lag sausen: Bland vann, melk og fløte i et desilitermål slik at det står klart. Smelt smør og trekk kjelen av plata. Rør inn melet med en visp. La den stå litt. Tilsett så litt av melkeblandingen. Rør godt. Sett kjelen tilbake på plata og rør inn litt mer av blandingen. Rør godt og ha i vesken gardvis. Rør godt og unngå klumper. Når all vesken er blandet inn lar du det koke opp og reduserer så varmen. La susen putre på lav varme i 5-10 min, mens du rører av og til.

4) Tilsett så potetene i sausen, sett på lokk og la de stå og trekke litt. Tilsett salt, pepper og vårløk.

Servering:  Server sausen med potetene i sammen med baconet. Enkel kost, men ganske godt. Bondekost med lange tradisjoner :-)

3 Comments

  1. Jimmie

    Så enkelt men så otroligt gott och gärna med lite lök i såsen.Ha en trevlig lördag.

  2. reiduns blogg

    dette så virkelig godt ut, en stund siden jeg lagde det sist. <3

  3. Ingunn

    Så hyggelig :-) Jeg synes godt man kan tilsette løk i sausen, og kanskje også litt karri. Men dette er en klassisk barndomsfavoritt, som noen ikke synes man skal gjøre endringer på ;-)

Legg inn en kommentar