Forberedelser til helgas konkurranse

Jeg har i år gleden av å være mentor for en av deltakerne i SalmaChef-konkurransen. På lørdag er Kajsa Selnes en av fire som skal kjempe om tittelen årets SalmaChef. Hun har en veldig bra oppskrift, og i går var jeg på besøk hos henne og kom med gode råd mens hun øvet seg. Oppskriften hennes heter «Lun laksecarpatcio i champagnesaus» og er akkurat så god som den høres ut til å være :-)  Den store fordelen med denne oppskriften er at man ikke oversteker laksen, men med den lette varmebehandlingen får man fram de gode smakene og den flotte konsistensen. Jeg liker også sausen godt, som har en flott balanse av sødme fra fløten og syrlig fra champagnen. Dette er en oppskrift jeg oppfordrer alle til å prøve.

Dette behøver du til 4 porsjoner:
600 gr SALMA
2 dl kremfløte
1 sjalottløk
2 ss smør
2-3 dl champagne
0,5 stk fiskebuljong
1 dl vann
2 ss mel
8 stk nypoteter
litt maldonsalt
olivenolje
litt grønnt
litt pepper
litt persille

Sett stekeovnen på 150 grader, og sett fatene som det skal serveres på inn i ovnen.

Kajsa anbefaler at man så starter med fisken. Fisken deles opp i skiver på ca 4 mm. Legg dem på i en bolle og hell olivenolje over. Masser oljen og fisken litt, slik at oljen fordeler seg på stykkene. Dryss maldonsalt over, og løft fisken over på ei fjøl hvor den får rent av seg oljen. Det skal ikke være mer olje enn at den «henger fast» i fisken.

Kajsa er klar til å dele laksen i tynne skiver

Mens fisken ligger og godgjør seg setter du i gang med sausen. Kutt sjarlottløken i små biter og surr den i smør. Tilsett litt mel, fiskebuljong, vann, champagne og fløte. Smaksett med salt og kuttet persille. La småkoke under omrøring i 10 min. Rett før servering smak på sausen. Jeg tilsatte da litt mer champagne og ga den et oppkok. Smak til med salt og pepper.

Kajsa gledegruer seg til lørdag, mens hun rører i sausen med stor konsentrasjon :-)

Mens sausen sausen putrer lager du potetkaken. Her er det et must å bruke mandolin til å kutte supertynne skiver. Om du ikke har det går det an å burke ostehøvel, men da vil det ta mye lenger tid, og da bør dette være det første du gjør :-)  Høvle potetene i skiver og legg de i en varm stekepanne med smør og strø maldonsalt over. Stek med lokk på middels varme til poteten er gjennomstekt. Rett før servering snur du kaken ved å holde lokket fast over panna og snu den. Ha den deretter over på en fjøl og del den i pene biter. Anrett på de varme tallerkene.

Anrett skivene av fisk på de varme tallerknene, pynt med litt grønt. Hell sausen over midten på fisken, og sett gjerne fram litt ekstra saus da alle vil ha mer etter hvert :-)

 

Legg inn en kommentar