Gladmat i Stavanger

Da er vi på plass i Stavanger på Gladmatfestivalen! Her er det mye folk! Denne festivalen skal være norges største matfestival, og det er det lett å forstå. Mye folk i gatene og mye å se.

Gladmat

Har ikke vært så mye rundt ennå da SalmaChef-konkurransen er i dag, og jeg tar det med ro og forbereder meg. Prøver å ikke stresse. Det er jo bare for gøy :-)  Men håper å ikke dumme meg ut, og at det blir så bra som mulig. Bildet under viser utendørsscenen hvor konkurransen skal foregå, og min arbeidsstasjon.

Gladmat

Jeg har revidert oppskriften min litt i forkant av konkurransen. Har endret litt på steketiden, og jobbet litt med ertepureen (ref forrige innlegg her på bloggen). Målet er å la råvarene komme fram, og at alt skal smake så godt som mulig. Retten min er veldig enkel og sikkert for basic til å ha noen mulighet til å nå opp. De andre har mer avanserte oppskrifter. Men den er morsom og kreativ og vi får håpe de i hvertfall synes den smaker greit :-)

Her følger den reviderte oppskriften i sin helhet:

Salmalaks på et stille grønt hav

Denne retten passer godt som forrett, spesielt hvis det skal serveres til gjester i ulike aldre og med ulike preferanser og smak. Den er en fin måte å få barn til å like både fisk og erter… Noe mange barn ikke vil spise. Salmalaks er garantert benfri, god på smak og ertene serveres som en mild ertepuré. Dette vil både minstemann og bestemor like.

Salmalaks salmabåt

Du trenger til 4 porsjoner (1 båt pr person):
600 gram Salmalaks
1 stor søtpotet
350 gram erter
4-5 ss fløte
1-2 ss smør
0,5 ts salt
pepper
soyasaus
sitron

Slik gjør du:
Sett ovnen på 150 grader.

Skrell søtpoteten og del den i skiver som er 3-4 mm tykke. Bruk en skarp kniv for å få pene skiver. Fire skiver skjærer du til «seil» og fire i båtfasong. Skjær så en båt av Salmalaks, i samme størrelse som båten av søtpotet. Mariner soklene noen minutter i en blanding av soyasaus, salt og pepper. Fiskestykkene vender du i en blanding av sitron med salt og pepper. Fisken skal ikke ligge i blandingen, den vil da bli grå (kaldkokt). Legg fiskestykkene tilside.

Legg sokkel og seil i en smurt ildfastform og sett formen i ovnen. Bitene av søtpotet trenger litt lengre steketid enn fisken, så de må få et forsprang.

Begynn så med ertepureen. Ertene (som fra før er tint i kjøleskap over natten) kjører du i food processor i 2 minutter, til det er en fin masse. Smelt smør i en kjele og bland inn fløten. Hell blandingen over i food processoren, og kjør blandingen litt til. Ha så blandingen over i kjelen. Varm opp og tilsett salt, pepper og sitron etter smak. Blandingen skal bare varmes lett opp. Hell den så tilbake i food processoren og kjør den i ett par minutter til den er helt jevn. Hell tilbake i kjelen og sett tilside under et lokk.

Bitene av søtpotet, som er bakt i ovnen i 5-10 min, tas ut av ovnen. Snu seilene, pass på at de ikke blir brent. Legg eventuelt litt aluminiumsfolie over.  Soklene pensles med litt av soyablandingen, før båtene av fisk legges på. Stek så videre i 7 minutter på 150 grader. Etter sju minutter tas fisken ut, og la dem stå og hvile litt før servering.

Varm ertepureen opp. Fordel den på en tallerken, i et jevnt lag. Sett en tannpirker i seilene, og sett et på hver båt. Sett så båten på «det grønn havet». Server umiddelbart.

Legg inn en kommentar