Hobbykokkens trykkokte hverdagsmiddag

gryterett

Denne gang har jeg testet ut bloggen til Olav Birkeland, som heter hobbykokken.no. Jeg har ofte vært innom denne bloggen, men ikke laget så mange av oppskriftene. Det er mye jeg liker å lese om der, men som jeg avskriver å prøve fordi det innebærer utstyr jeg ikke har. Men det gjelder slett ikke alle oppskriftene.

Olav er en av de som ivrer etter at flere skal få øynene opp for bruk av trykkoker. Dette ble tatt i bruk en gang på 70-tallet, men pga en del høytrykksulykker ble det mindre pupulært og forsvant fra kjøkkenbevisstheten. I hvertfall for en stund. De trykkokerne som lages i dag skal være av en helt annen kvalitet, og helt trygge å bruke. Etter å blitt eksponert for Olavs trykkokerpropaganda en stund, er jeg blitt overbevist. Jeg kan ikke lenger leve uten trykkoker… Jeg bruker litt tid på prosessen og å komme i gang. Hvilken skal jeg velge?  Olav har skrevet en sak om dette på bloggen sin. Selv om trykkokerne som finnes i dag er trygge synes jeg dette er litt skummelt. Jeg ender derfor med å velge samme merke som Olav har, som skal være av ypperlig kvalitet. Jeg bestille WMF Trykkoker Perfect Plus 4,5 liter hos CDON (kostet 1290).

trykkoker

Fra den kommer til jeg pakker den ut og prøver den tar det noen dager. Her må tross alt bruksanvisninga leses, for å sikre trygg bruk. Når jeg gjør dette så finner jeg ut at det er en ganske enkel sak. Det er noen ting man må ta hensynt til; som å ikke fylle gryta for full (over max merket) og at det alltid må være en viss mengde veske i gryta. Ellers så er hovedprinsippet at man setter den på plata på full guffe, det bygger seg så opp trykk og  reduserer så varmen på plata til et minimum. Trykket vil da holde seg jevnt. På gryta fra WMF er den en enkel måte å se trykket på, ved at det er en tapp på toppen med fargeringer som viser trykket. Enkelt å intuitivt.

Det skal være mange fordeler med å bruke trykkoker. Man sparer energi ettersom koketiden reduseres. For de fleste av oss er redusert koketid og det å spare tid et hovedpoeng. En annen fordel skal være at maten som tilberedes blir sunnere da de naturlige vitaminene og mineralene bevares bedre.

Jeg har testet en av oppskriftene på bloggen til Olav, som heter «Deilig hverdagsmiddag på 25 minutter«. Denne er laget med bruk av tykkoker. Her er det beregnet 10 min til oppdeling og surring av kjøtt og grønnsaker, og 15 min under lokk. Man kan også lage denne retten uten trykkoker, men da ville jeg beregnet en time under vanlig lokk. Resultatet ble en fantastisk god gryte, som jeg i dag gleder meg til å komme hjem for på spise restene av :-)

Jeg brukte:
400 gram entrecote, delt i store biter (ca 2×2 cm)
2 ss rapsolje
2 store gulrøtter, skrelt og delta store biter
1 stk rød løk, skrelt og delt i store biter
1 stk gul løk, skrelt og delt i store biter
5 stk mellomstore potet, skrelt og delt i store biter
1 boks søte cherrytomater
3 stk hvitløksfedd, knust og finhakket
3 dl kjøttkraft
1,5 ss provence-krydder
2 skiver sellerirot, delt i biter (ca 1×1 cm)
smak til med salt og pepper

I Olavs oppskrift stod det biffstrimler, men jeg erstattet dette med entrecote da jeg synes det kjøttet ofte er bedre og det var også billigere. I tillegg har jeg brukt sellerirot, da jeg synes det gir en veldig god smak i slike gryter.

Slik gjorde jeg:

Jeg renskar og delte kjøttet i passe store biter. Hadde olje i gryta og surret kjøttet i oljen.

Etter et par minutter tilsatte jeg gulrot, potetbitene, løk, hvitløk og krydderet. Lot det surremed i noen minutter.

Tilsatte så boksen med tomater og kjøttkraft (brukte vann + buljongterning i mangel på kraft).

Så satte jeg på lokket, og låste det. Skrudde plata på full effekt, og lot det koke opp til fullt trykk. Når trykk var oppnådd reduserte jeg varmen på plata til minimum. Lot det så stå i 15 minutter. Satte så gryta i oppvaskkummen, og lot kaldt vann kjøle nedlokket. Når måleren som viser tykket var gått helt ned i skaftet igjen, var det klart til å ta av lokket.

trykkoker

Smakte så til med salt og grovmalt pepper. Resultatet var en veldig god gryte, med mye smak. Det ble litt mye veske i gryta, så neste gang vil jeg bruke litt mindre vann/kraft.

Du kan også lage denne gryta uten bruk av trykkoker. La den i såfall putre under vanlig lokk, på lav varme, i bortimot en time. Den er ferdig når kjøttet og grønnsakene er møre.

gryterett

 

 

 

2 Comments

  1. Lizthetailor

    Anledningen til at trykkokerne var skumle på 60-tallet var at man måtte åpne ventilen manuelt etter at vesken var kokt opp. Husker mamma som løp inn på kjøkkenet for å slå opp ventilen da jeg var liten. 4,5 L høres ut som en bra størrelse, min på 3 L er for liten.

  2. Trond Bråthen

    Prøvde oppskriften,helt klart anbefales.Gå og kjøp trykkoker folkens ,dere kommer ikke til å angre. MAO, ingen tvil bedre smak ,mørt kjøtt ingen fare alt under kontroll.

Legg inn en kommentar