Kjøttgryte med Guinness

Til denne gryten trenger du kjøtt som har grove fiber, og som blir mørt og smakfullt etter langtidskoking. Høyrygg av okse passer fint til denne retten. Denne gryta skal stå 3-4 timer i ovnen. Perfekt å sette i ovnen før skituren, så har du ferdig middag når du kommer hjem!

Du trenger til ca 4 porsjoner:
ca 1,3 kg høyrygg av okse, renskåret og delt i store biter
hvetemel
0,5 l Guinness
400 g småløk
400 gram små sjampignonger
6 dl oksebuljong
3 laurbærblader
frisk timian
salt og pepper
Olje til steking
2 ss maisenna til jevning

Skrell løken, men behold dem hele. Rens soppen. Hvis de er små kan de brukes som de er. Hvis de er litt større deler du dem i to eller fire biter.

Del kjøttet i store biter. Salt og pepre det, og vend det i melet. Stek bitene i en stor jerngryte til de får en fin stekeskorpe. Stek litt etter litt. Legg kjøttet tilside på en tallerken.

Kok ut gryta med ølet og tilsett løk, sjampignon, laurbærblader og timian. Reduser vesken til halv mengde.

Legg så kjøttet i gryta og hell over buljongen. Legg litt frisk timian på toppen. Dekk med tett lokk og sett i stekeovnen. La det stå på 140 grader i 3-4 timer. Kjøttet blir mørere jo lengre det står.

Ta det så ut av ovnen. Rør ut maizenna i litt kaldt vann, og hell det i en tynn ståle i gryta mens du rører. Smak til med salt og pepper (viktig!).

Gryta inneholder nå både kjøtt, grønnsaker og saus. Det eneste du manger er poteter eller potetmos, så er søndagsmiddagen komplett :-)  Passer godt om man skal lage mat til mange. Det er bare å oppskallere mengden etter antall folk.

4 Comments

  1. Hilde Langeland

    Hei! Stemmer det at man bare skal ha 0,5dl med guinnes?:)

  2. Bjarne

    Fotsøkte denne forleden, fantastisk god middag. Ssusen

Legg inn en kommentar