Helstekt lammelår

Det er alltid en god idé å lage lammelår. Nydelig mat, som er lett å lage og som er perfekt til gjester og når mange skal ha noe godt servert.

Foto: Matprat

Ingredienser:

 • 1 lammelår 2,5 – 3,5 kg
 • 2 ts salt
 • 1 ts pepper
 • 2 ts knust rosmarin
 • 4 hvitløksfedd
 • 2 gule løk i store båter
 • 3-4 gulrøtter i store biter
 • 0,5 liter vann

Slik gjør du:

 1. Sett ovnen på 125 grader.
 2. Gni lammelåret godt inn med krydderet. Lag små snitt i kjøttet hvor du stikker inn hvitløksfeddene som du først deler på langs.
 3. Ha bitene av gulrøtter og løk i en langpanne. Hell på vannet. Legg lammelåret i langpanna, og stikk inn steketermometeret i den mest kjøttfulle delen (pass på at det ikke kommer i nærheten av bein).
 4. Steking:
  Steketiden vil være 2-3 timer for et lammelår på 2-3 kg. Min anbefaling er å sette det inn i ovnen ca 4 timer før du planlegger servering av middagen.Dersom du ønsker rosa stek tar du ut kjøttet ved ca 60 grader. Ønsker du det godt stekt tar du det ut ved ca 68 grader. Temperaturen i kjøttet vil fortsette å stige med ca 5 grader etter at det er tatt ut av ovnen, så om du tar det ut ved 62 grader vil du det bli 67 grader i løpet at tiden etter at du har tatt det ut.
 5. Sausen bør du begynne å lage mens kjøttet står i ovnen:
  Smelt en ss smør i en kjele. Surr ett fedd hvitløk sammen med en finhakket løk i noen minutter. Tilsett 2 dl rødvin, og lad det koke litt. Ta litt av kraften fra langpanna (du kan ta mer når du tar steken ut av ovnen). Tilsett 1 ss soyasaus, og salt og pepper etter smak. Sausen kan stå å godgjøre seg lenge på ovnen. Gi den et oppkok før servering, og tilsett en ss smør.
 6. Etter at du har tatt det ut settes kjøttet til hviling. Pakk det inn i aluminiumsfolie eller en stor stekepose. Pakk det deretter godt inn i et håndkle, og sett det tilside og la det gjerne hvile en time mens du lager tilbehøret. Hviletiden er svært viktig for mens kjøttet stod i ovnen har  saften i kjøttet samlet seg i kjærnen, og den vil trekke tilbake ut i skjøttet når det får hvilt en stund.
 7. Serveres med sopp, dampet gullrot og poteter.  Et nydelig festmåltid!

24 Comments

 1. Bra blogg, Ingunn!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

 2. snørrbukk

  70 graders kjernetemepartur? Det er minst 10 for mye for det saftige og velsmakende lammekjøttet. Når det er 70 grader i kjernen, er store deler av låret helt grått og nærmest ødelagt. Selv om du foretrekker helt gjennomstekt lår, bør du ihvertfall stanse på 67 grader. Omtrent der begynner kjøttet å bli tørt.

  • willy bjerke

   Helt enig. Maks 67 grader Celsius!

   • Min erfaring er at kjøttet er rosa ved 70 grader og gjennomstekt ved 75 grader. Jeg har også sjekket litt på oppskrifter her på Matprat for å se hva de skriver, og de er enige i det.

    Det som er viktig er at man plasserer steketermometeret riktig. Det MÅ stå midt i den mest kjøttfulle delen, og ikke i nærheten av bein. Da kan temperaturen bli misvisende. Og det er lurt å ta ut kjøttet før den oppnår den ønskede temperaturen, for temperaturen i kjøttet vil stige noen grader også etter at det er tatt ut av ovnen. Jeg liker å steke det i godt tid før servering, ta det ut før ønsket temperatur er oppnådd, og pakke det godt inn og sette det til hviling på kjøkkenbenken. Da får kjøttsaften gått ut i kjøttet igjen fra kjernen, og det blir mer saftig.

  • Jeg liker ikke kjøttet gjennomstekt, men foretrekker en rosa kjerne. Uansett hvordan man liker det så vil man kunne få både stykker som er rosa og ulike grader av gjennomstekt på et lammelår, da tykkelsen på låret varierer. Det er jo fint ettersom man sjelden spiser lammelår alene, og gjestene ofte har ulike preferanser

 3. Det beste resultatet for et lammelår er å langsteke det i den temperaturen du vil at kjernen skal ha. Pakk det inn i folie og sett det i ovnen et døgn i forveien på 67 grader (hvis det er det du foretrekker) og la det kose seg der. vil du ha litt skjerpet overflate kan du sette det under grillen et par minutter på hver side før oppskjæring. Kjøttet blir så mørt at det kan spises med skje!

  • Hei, min erfaring er at om man vil langtidsteke det i et døgn kan 67 grader i ovnen være for mye. Det avhenger helt av hvilken ovn man har. Hvis man har en veldig bra ovn som klarer å holde en helt konstant temperatur, og ikke «vipper over» den fastsatte temperaturen så kan det gå bra. For de fleste lønner det seg å sette temperaturen litt lavere.

   Jeg har langtidsstekt lammelår på 60 grader i et døgn, og er enig i at kjøttet da blir svært mørt. Men synes også at det ble seende grått ut, og ikke så pent og rosa som jeg best liker. Jeg foretrekker derfor heller å steke det ved høyere temperatur. Jeg liker at det er mest stekt ytterst og at det gradvis går over i rosa innerst. Det er nok smak og behag :-)

   • En «veldig bra ovn» som faktisk holder den temperaturen du har stilt den inn på er vel egentlig en forutsetning for det meste som skal stekes, er det ikke? ;-)

    Anyway, er enig at fargen blir litt friskere ved «normalsteking», men gjestene har en tendens til å glemme det etter å ha tatt den første biten. Den største fordelen med langtidssteking slik jeg ser det er at du eliminerer muligheten for at kjøttet overstekes. Det er forferdelig kjipt å se på at kjernetemperaturen kryper opp over 70 etter at kjøttet er tatt ut av ovnen, og det er ingenting du kan gjøre med det.

    • Dessverre holder ikke alle ovner en helt jevn temperatur. Noen går litt opp og ned i forhold til den temperatur du har stilt den inn på. En del nye ovner er bedre på dette og gjør det lettere å langtidssteke. Selv stoler jeg ikke nok på min ovn til å våge tro den klarer holde konstant 67 grader i et døgn. Jeg setter derfor temperaturen litt under dette, for å gardere for at temperaturen ikke vil være over dette. Jeg er enig i at langtidssteking gir mørt kjøtt, men synes selv fargen blir litt trist. Så det er et spørsmål om smak og behag.

     Min anbefaling er å ta ut kjøttet ved 60 -62 grader, pakke det så inn med aluminiumsfolie (eller en stekepose) innerst og deretter et håndkle ytterst. Temperaturen vil fortsette å stige noen grader, men ikke mer enn ca 5 grader. La pakken stå på benken og hvile en times tid. Du vil da få pent og rosa kjøtt, som også er saftig :-)

 4. Per Yngvar Hodnebrog

  Hvor lang steketid må du beregne på 125 grader for å få det litt rosa inni?

  Oppskriften høres forøvrig deilig ut og skal prøves i påska :)

  • Hei Per!
   Jeg anbefaler at du setter lammelåret inn i ovnen ca 4 timer før du skal servere det. Steketiden vil være ca 2-3 timer for et lammelår på 2-3 kg. Bruk steketermometer som du plasserer midt i den mest kjøttfulle delen, og pass på at det ikke kommer nært bein. Når kjøttet er ca 60 grader tar du det ut, og pakker det inn som beskrevet i en annen kommentar her. La det hvile i ca 1 time. Det er kjekt for da slipper man stress med at alt skal være ferdig samtidig, og gir god tid til å lage tilbehøret :-)

   Lykke til og god påske!

 5. Jeg mener at 70 grader er altfor mye på en lammestek, og selv om man kanskje kan skimte en rosa kjerne så er kjøttet overstekt. Hvis man i tillegg skal steke kjøttet til 70 grader som du skriver i innlegget ditt her så vil kjernetemperaturen stige til minst 75 grader før servering. Med så høy temperatur så vil også all kjøttsaft renne ut ved tranchering med kun 15 minutters hviling.

  Mitt tips er å steke kjøttet til det maks holder en kjernetemperatur på 60 grader, gjerne noen grader mindre. Pakk kjøttet inn i aluminiumsfolie med håndkle rundt og la hvile i minst 45 minutter, da vil kjøttet stige ca. 5 grader.
  Jeg steker det til 57 grader og spiser det da ved ca. 62 grader.

  Da vil kjøttet være langt saftigere og mer rosa.

  God påske.

 6. Mente selvfølgelig lammelår.

 7. Ragnar

  Nydelig går på utseende

  • Hvorvidt adjektivet «nydelig» kan beskrive smak såvel som utseende kommer vel an på hvor i landet man bor og hvilken dialekt man snakker. Selv bruker jeg sjelden ordet «nydelig», og som du vil se av mitt innlegg her på bloggen har jeg heller ikke brukt ordet. Men VGs journalist som la ut link til dette innlegget brukte det på VG. Det kan jeg ikke blande meg noe bortig, men synes det er en helt grei bruk av ordet :-)

 8. Mona-Lill Jessen

  Heisan!
  Kjempefin og grei oppskrift på lammelår – tusen takk! Anbefaler minmiddag.no til alle æ kjenner! :) God påske!

  • Så hyggelig! Håper du finner mange oppskrifter du får glede av! Artig å spre matglede, det er derfor jeg har denne bloggen :-)
   God påske til deg og dine!

 9. Kenneth

  Lurte bare på hvor mye steikovnen skal stå på? :)

 10. Per Tormod

  Jeg bruker alltid stekepose for og få saftig og mørt lammelår. sager av ytterste del av benet og koker kraft sammen med løk,hvitløk,gulerøtter og krydder. 65/68 gr

 11. Cathrine

  Har ikke steketermometer men hvis jeg setter ovnen på 125 gr og har et lammelår på 2.7 kilo når bør jeg ta det ut av ovnen Som sagt har ikke steketermometer

  • Steketiden vil være 2-3 timer for et lammelår på 2-3 kg. Hvis man ikke har steketermometer så opererer man litt i blinde. Bør nok ta ut lammelåret og gjøre ett snitt i det etter 2,5time

Legg inn en kommentar