Lemon meringue pie

Jeg så nettopp filmen Toast som er basert på den britiske matskribenten Nigel Slater’s biografi. Jeg liker godt filmer hvor mat spiller en av hovedrollene, og blir ofte inspirert til å prøve å lage det samme som i filmen. I Toast spiller «Lemon Meringue pai» en viktig rolle. Dette er en sursøt dessertpai, som er luftig og god. Dersom du ønsker at den skal bli like høy som i filmen bør du doble alt. Det skal jeg gjøre neste gang jeg lager denne.

Lemon Meringue Pai

 

Paideig:
175 g hvetemel
110 g margarin
1 egg
1 ts vaniljesukker
50 g sukker

Bland deigen godt sammen, og la den ligge i kjøleskap en halvtime (eller over natta).
Trykk deigen ut i en paiform (ca 24 cm) og prikk med gaffel. Forstek ved 225 grader i ca 10 minutter.
Sitronkrem:
3 dl vann
4 ss maisenna
40 g smør
4 eggeplommer
150 g sukker
Saften av 1 1/2 sitron
Skall av 1 sitron (helst økologisk)

Bland vann, maisenna og smøret i en kjele. Kok opp under omrøring, ta det av plata og la det avkjøle litt.  Separer eggeplommene og hviten i to kopper (spar hvitene til marengsen). Rør inn sukker og sitronsaft i koppen med eggeplommene. Hel blandingen i en tynn stråle opp i kjelen, mens du rører godt. La det koke opp, mens du rører. Blandingen vil nå tykne. Ta den av plata og ha oppi sitronskallet. Avkjøl. Fyll den avkjølte sitronkremen i paibunnen.
Marengs:
4 eggehviter
200 g sukker
0,5 ts sitronsaft

Pisk eggehvitene til de skummer, tilsett sukker i flere omganger til det blir stivt. Tilsett så sitronsaften. Marengsen skal bli bli så stiv at du kan snu bollen på hodet uten at den faller ut.  Ha marengsen over paien enten helt enkelt med en slikkepott, eller som jeg har gjort her med sprøyte. Det er gøy å lage mønster :-)

Marengsen fordelt utover paien

Stek den ved 150 grader i 20 minutter. Marengsen skal bli gyllen. Pass på at den ikke blir for brun/brent. Avkjøl paien før den serveres.

Paien er blitt gyllen etter steking

 

10 Comments

 1. Hvor lang tid tar det å lage denne paien?

  • Jeg brukte i overkant av en time. Steketiden er 10+20, også må de ulike tingene lages.. Kommer an på hvor rutinert man er på kjøkkenet :-) Men den er god og verdt bryet :-)

 2. Kan sitronkremen lages til dagen før?

  • Ja det kan den. Jeg pleier lage litt for mye, og bruke som pudding dagen etterpå fordi jeg synes den er så god :-)

 3. Helene

  Hei! Ser god ut! Justerer du steketiden når du dobler oppskriften?

  • Nei, da får du brent marengs :-) Du kan eventuelt la den stå litt i ovnen på ettervarmen. Da holder den seg også «lun» til servering.

 4. ingeborg

  Hei! Den så utrolig god ut! Tror du den er god hvis man lager en nøttebunn i stede for melbasert paideig? :)

 5. Hei, jeg prøvde meg på kaka forrige dagen, dobla oppskrifta, men den gule delen ble veldig flytende. Smaken var fantastisk dog! Jeg skal prøve igjen, men da med litt mindre vann og avkjøle den gule kremen til den er heelt kald.
  Skal marengsen være litt mykere enn vanlig marengs, eller skal den bli hard?
  Takk for deling av nyedlig kakeoppskrift!

  • Det er en stund siden jeg laget denne, men husker den var god. Hadde ikke problemer med for flytende vaniljekrem, men det kan skyldes flere ting. Brukte du store egg? Det er mer veske i store egg enn i små. Bruk helst medium egg når du følger oppskrifter. Og hvor stor er en sitron… Det står saften av 1,5 sitron i oppskrifta. Kanskje de jeg brukte var mindre enn de du brukte… Lurt å prøve med mindre veske neste ang, og å avkjøle til den er helt kald. Ikke lett å være tålmodig, kjenner meg igjen i det :-) Marengsen skal være sprø utenpå og litt myk inni. Ikke så hard som man ofte ellers lager den.

Legg inn en kommentar