Pizzadeig til tynn italiensk pizza

Til skikkelig italiensk pizza skal det være tynn bunn, som gjerne har hevet lenge. Denne deigen har hevet i et døgn, men det er også mulig å lage den uten å heve så lenge.

Italiensk pizzadeig skal bare bestå av fire ingredienser: vann, mel, salt og gjær. Det skal helst være lite gjær og lang heving. For å få klassisk italiensk pizza som er både sprø og seig, trenger du helst 34 timer (nei det er ikke en skrivefeil). Hensikten med det er at deigen da får en helt unik konsistens og smaken blir bedre. Har du dårligere tid, øker du gjærmengden og reduserer hevingstiden. Hvis man lager deigen med 50 gram gjær og hever den på en halvtime, får man mer loffaktig deig og det smaker ofte litt gjær.

Hvis du planlegger litt så er det ikke noe problem å få til lang heving. Hvis du  planlegger å ha pizza lørdag kveld, så slenger du bare sammen deigen før du går på jobb fredag. Dekk bollen med plast, sett den i et hjørne på kjøkkenbenken og «glem» den. Da vil den være klar når du trenger den lørdag kveld.

Oppskriften under gir klassisk italiensk pizzadeig:

Pizzadeig, til to pizzaer:
2,5 dl vann
500g mel
7 g salt
2 g gjær (jepp, 2 gram gjær. Dette er heller ikke en skrivefeil ;-)

Det skal være lite gjær…

Gjær

Smuldre gjæren og bland den i romtemperert vann. Bland inn salt og mel, og kna til en fin deig.

Dekk til deigen, og la den heve helst i 34 timer.
Når deigen er ferdighevet, lager du pizza-leivene så tynne som mulig. Stekes ved 250 grader i vanlig ovn. Den skal gjerne være litt brent i kanten.

Hvis du først lager pizzabunn trenger du sikkert også noe å ha oppå den?

Oppskrifter på det finner du her:
Oppskrift på pizzasaus
Oppskrift på topping (Pizza Parma)

10 Comments

 1. kressstina

  Omtrent slik vi lager det! Et lite tips er å kjøre ovnen på maks grader med stekeplate inni og vente til det er helt varmt. Så glir man bakepapiret med pizzaen oppå over på steikeplata som nå er glovarm, også setter man den midt i ovnen og skrur ned varmen til ca. 200 og lar stå i en timinutters tid. Funker kjempebra hos oss, som ikke har pizzastein :)

 2. Anonymous

  34 (!) timer, eller 3-4 timer?

 3. Anonymous

  bruker du tipo-mel?

 4. Anonymous

  unskyld, men 2 gram gjær? Tnykkleif kansje? ,o)Mvh, Per

 5. Ingunn

  Nei, det er ikke noen trykkfeil i denne saken :-) Det skal faktisk bare være 2 gram gjær, og det er derfor deigen skal heve lenge. Helst skal deigen heve i et og et halvt døgn. Hensikten med det er at deigen da får en helt unik konsistens og smaken blir bedre. Hvis man lager deigen med 50 gram gjær og hever den på en halvtime, får man mer loffaktig deig og det smaker ofte litt gjær. Mange synes det er for mye jobb å heve deigen så lenge. Jeg er uenig i det. Det er ikke mer jobb, men nødvendig med litt mer planlegging. Du slipper tross alt å sitte og se på deigen mens den hever ;-) Den klarer det helt selv :-) Dersom du planlegger å ha pizza lørdag kveld, så slenger du bare sammen deigen før du går på jobb fredag. Dekker den med plast, setter den i et hjørne på kjøkkenbenken og "glemmer" den. Da vil den være klar når du trenger den lørdag :-) Faktisk kan det være litt praktisk, for da slipper du lage deig lørdag ;-)

 6. Enig i at det ikke er mer arbeid:) Alt handler om planlegging:)

 7. Øverste bilde er missvisende. En italiensk pizza skal IKKE kjevles, da vil du ikke få riktig konsistens på deigen. Den skal formes med hendene ved å strekkes. Ideelt skal den stekes i ved fyrt steinovn 60-90 sek ved 485 °C, det er ikke så lett å få til på et vanlig kjøkken. Et alternativ er å benytte porøs stenplate/bakeplate og max temp i ovnen.

  • Ettersom et fåtall av oss evner å lage pizza som en erfaren italiensk pizzabaker, bør vi kunne være pragmatiske nok til å tillate bruk av kjevle. Jeg er enig i at pizza blir best i steinovn, og skulle gjerne hatt det. Det har jeg dog ikke, og kommer nok neppe til å få det noen gang. Så jeg nøyer meg med å steke den på høy temperatur. Synes selv den blir god, evner og forutsetninger tatt i betraktning. Men det er nok ingen ting som slår en skikkelig god pizza på en liten restaurant i Italia, servert med en god lokal rødvin. Ikke minst fordi noen andre gjør jobben og tar oppvasken ;-)

 8. Tommy Sambosa

  Så bra at dette sprer seg! :-) Hveteloff og pizzabunn er IKKE det samme…
  Jeg bruker 00 mel om jeg skal lage ekstra god pizza. Har Deigen holder seg i kjøleskap i 4 – 5 dager i plastpose om man forandrer planer.
  Lag også gjerne annet bakver med lite gjær. Det smaker mye bedre og alt som kreves er litt bedre planlegging.
  God Helg!!

Legg inn en kommentar