Lammelår er enkel festmat!

Lammelår er veldig god og enkel festmat. Kan tilberedes både i ovnen og på grillen. Minimalt med forberedelser og lager seg nesten selv :-)

Dette er nok til 6-8 personer, og det er vanskelig å lage mindre mengde da et lammelår er et lammelår. Men hvis dere er ferre personer så blir det rester, og de kan brukes til masse godt! Som gryterett eller Moussaka!

Dette lammelåret stammer fra frysedisken, og det ble veldig saftig og godt. Hvis du kjøper frosset bør du kjøpe det et par dager før du skal bruke det, og la det tine langsomt i kjøleskapet. Jeg var litt dårlig til å planlegge så kjøpte deg dagen før det skulle brukes. La det da i iskaldt vann når jeg kom hjem, og lot det ligge der i ett par timer. Etterpå la jeg det i kjøleskapet hvor det tinte over natten. Gikk helt fint det også, selv om det nok ikke er helt optimalt.

Du trenger:

 • 1 lammelår 2,5 – 3,5 kg
 • 2 ts salt
 • 1 ts pepper
 • 2 ts knust rosmarin
 • 4 hvitløksfedd
 • 2 gule løk i store båter
 • 3-4 gulrøtter i store biter
 • 0,5 liter vann

Slik gjør du:

 1. Gni lammelåret godt inn med krydderet. Lag små snitt i kjøttet hvor du stikker inn hvitløksfeddene som du først deler på langs. Ha bitene av gulrøtter og løk i en langpanne. Hell på vannet. Legg lammelåret i langpanna, og stikk inn steketermometeret i den mest kjøttfulle delen (pass på at det ikke kommer i nærheten av bein).
 2. Stekes ved 125 grader til kjøttet har en kjernevarme på ca 70 grader. Da får du en rosa stek. Hvis du vil ha grå stek (= ødelagt ;-) kan du steke til det er ca 76 grader.
 3. La steken hvilke minst et kvarter før oppskjæring.

 

Lag sausen mens steken er i ovnen: 
Smelt en ss smør i en kjele. Surr ett fedd hvitløk sammen med en finhakket løk i noen minutter. Tilsett 2 dl rødvin, og lad det koke litt. Ta litt av kraften fra langpanna (du kan ta mer når du tar steken ut av ovnen). Tilsett 1 ss soyasaus, og salt og pepper etter smak. Sausen kan stå å godgjøre seg lenge på ovnen. Gi den et oppkok før servering, og tilsett en ss smør.

Server med poteter koke eller stekte potetbåter, sukkeerter og gjerne soppstuing.

 

2 Comments

 1. Helen: kjernesunn-nordkvinne.blogspot.com

  Ååh.. nei men DET så godt ut!

 2. Ingunn

  Var veldig godt, og ikke minst saftig :-) Kjøtt blir best helstekt synes jeg. Og det ble en del rester, som ble til en kjempegod Moussaka, som det også kommer oppskrift på snart :-) Anbefales! :-)

Legg inn en kommentar