Helstekt gjestemat

Helstekt indrefilet

Rundt høytidene er det oppskriftene på helstekt lammelår, reinsdyrstek og indrefilet som er aller mest populære. Dette er festmat som er lett å lage, og som passer godt når man får mange gjester. Men de fleste av oss lager ikke dette så ofte, og mange er usikre på framgangsmåte og ikke minst steketiden.

Noe av det enkleste du kan lage er helstekt lammelår. Det innebærer få forberedelser (bortsett fra tining, om du har kjøpt frosset lammelår ;-) og det er lett å lykkes med. Også helstekt reinsdyrstek og indrefilet er lett å få til, men det er viktig å passe på at kjøttet er romtemperert før du starter stekningen, og at du tar det ut av ovnen ca 5 grader under ønsket kjernetemperatur. Stekeprosessen fortsetter en stund etter du har tatt det ut av ovnen, og pleier å øke med ca 5 grader. Beregn god tid, slik at kjøttet også får hvilt seg etter steking. Mange beregner kort tid, og lar kun kjøttet hvile 10-15 min, kanskje fordi man er redd for at kjøttet skal bli kaldt. Etter at du tar ut kjøttet stiger først temperaturen i kjøttet noe, før den langsomt begynner å synke. Men den synker sakte. Kjøttet kan godt hvile en time uten at du serverer kald mat. Pakke det inn i ett lag aluminiumsfolie, og legg et håndkle rundt utenpå. Det vil da ligge lunt og bli veldig saftig til servering.

Gå inn på linkene under for oppskrifter og flere tips om steketid, tilbehør osv.

Helstekt lammelår

 

Lam lammelår

Lammelår er alltid en suksess. Lett å lage og noe de fleste liker. Server gjerne med potetbåter og verdens beste soppstuing

 

Helstekt indrefilet med tips til valg av vin

 

Helstekt indrefilet
Dette er en av bloggens mest populære oppskrifter. Kjøttet ble helt nydelig og saftig da jeg laget det etter denne oppskriften. Bruk mør og fin indrefilet, og legg det gjerne i marinade ett par dager før steking.

 

Helstekt reinsdyrstek

 

reinsdyrkjøtt
Jeg lager alt for sjelden reinsdyrstek. Det er dumt for det er nydelig kjøtt.

Legg inn en kommentar